Oolong: een bijzondere ‘drakenthee’

Geplaatst op 22 juni 2019 in Herkomstinformatie

Oolong is een half geoxideerde thee die een belangrijk onderdeel is van de Chinese theetraditie. De naam is afgeleid van het Chinese Wulong (烏龍), wat letterlijk ‘zwarte draak’ betekent. Het is een van de meest diverse theesoorten met een uitgesproken smaak, die zelfs na meerdere opschenkingen aanwezig blijft.

Half-geoxideerde thee

Door de onvolledige oxidatie zit een oolong tussen zwarte en groene thee in. Het overgrote deel van smaak van de meeste oolongs wordt bepaald door het bewerkingsproces. Daarin speelt zuurstof een belangrijke rol. Net als dat geoxideerd ijzer roest krijgt, worden theebladeren donker van kleur als er zuurstof bij komt. Dat betekent: extra smaak! Het smakenpalet van oolongs is enorm. Van uitgesproken bloemig, tot romig tot karamelachtig.

Het oxideren is echter slechts één stap uit het bewerkingsproces. Een echte oolong wordt volgens de volgende principes bereid:

  1. De theebladeren worden met de hand geplukt;
  2. Het blad wordt in manden in de zon gelegd om te oxideren;
  3. De bladeren worden gekneusd (en tot balletjes gerold);
  4. En vervolgens verhit (soms gebakken) in een oven.
Een Jade Oolong

Het geheim van de draak

Het eerste karakter uit Wulong (烏龍) betekent letterlijk kraai of raaf (烏), waaruit de kleur zwart wordt afgeleid (misschien dat wij daarom wel zo’n fan zijn van deze theesoorten). Het tweede karakter (龍) wordt vertaald als ‘draak’. Maar waarom betekent oolong ‘zwarte draak’ in het Chinees? Zoals met veel tradities is de naamgeving op verschillende manieren uit te leggen.

Ten eerste zouden de krullende donkere bladeren van oolongs op kronkelende draken lijken, omdat ze gerold zijn. Een andere uitleg is dat oolong een thee zou zijn die alleen voor de Chinese keizer bestemd was. Zo’n ‘tribute tea’ werd als eerbetoon aan keizers gegeven en traditioneel als Dragon-Phoenix Cake thee gemaakt. Toen geperste thee uit de mode raakte, werd ook losse gerolde thee voor de keizer ‘drakenthee’ genoemd.

In elk geval is het een thee met een ravenrandje 😉

Two dragons and a bud.

Verschillende soorten oolong

Hoewel de oolongtraditie in China begon, is Taiwan tegenwoordig de bekendste oolongproducent vanwege de gunstige ligging. Doordat de thee op grote hoogte groeit is deze extra delicaat. Daar komt bij dat in Taiwan ook veel wordt geëxperimenteerd met nieuwe cultivars, speciaal ontwikkeld om oolongs van te maken. Bij Evermore kun je o.a. de volgende soorten kopen:

Black Baked Oolong

Een black baked oolong is een jade oolong (groene oolong) die na het produceren nog een tweede keer verhit wordt. Dit gebeurt boven houtskool of in een speciale oven. Door de langzame verhitting wordt de thee donkerder van kleur en krijgt een extra gelaagdheid in smaak. De notige, geroosterde tonen worden geaccentueerd. Ook zorgt de extra verhitting ervoor dat de thee minder cafeïne bevat.
Smaak: karamel, verse groene erwt, gedroogde abrikoos
Cultivar: Chin Shin (Camellia Sinensis)
Herkomst: Mingjian, Nantou, Taiwan.

Chin Shin Taiwan Oolong

De cultivar Chin Shin geeft een florale, zijde-achtige oolong en is afkomstig van een kleine theetuin in Chishui, Mingjian, Nantou County, Taiwan. De thee is 25 tot 30% geoxideerd, wat laag is voor een oolong, waardoor de rijke en bloemige smaak behouden blijft.

Dong Ding Taiwan Oolong

Ook wel ‘freezing peak oolong’ genoemd, omdat de bladeren op de berg Dong Ding in Taiwan groeien. Dit is eveneens een oolong met een behoorlijk boeket als smakenpalet en is iets zachter geprijsd dan vergelijkbare soorten.

Milk Oolong Alishan High Mountain

Dit is een handgeplukte single estate oolong van de Jin Xuan #12 cultivar. Deze variëteit geeft de thee zijn excentrieke boterachtige smaak (geen enkele toevoeging!). Wij dachten gelijk aan een boterbabbelaar toen we deze soort voor het eerst proefden. De techniek van de theemeester zorgt er uiteindelijk voor dat de thee een melkachtige smaak krijgt. Een milk oolong hoort geen toevoegingen van melk (bijvoorbeeld bewerkt met melkwaterdamp) te hebben. Milk oolong is vaak gekopieerd, nooit geëvenaard.

Nepal ‘Aarubotay’ Dark Oolong BIO

Deze biologisch gecertificeerde oolong is vrij ver geoxideerd, waardoor het een dark oolong kan worden genoemd. Smaak: moutachtig, zoet. Van de Aarubotay tea garden.

Uncle Lin’s 4 Seasons Oolong

In 1981 werd de 4 seasons variëteit in Taiwan geïntroduceerd. Dit is een cultivar die het hele jaar door geplukt kan worden, alsof het lente is. De thee wordt gemaakt door de oom van onze leverancier, Uncle Lin.
Smaak: licht bloemig, lentefris
Cultivar: four seasons
Herkomst: Mingjian, Nantou, Taiwan

Een picknick met cold brewed oolong uit de Hario Filter in Bottle.

Recept: zomerse ijsthee met Oolong

Liever een koude verfrissing? Ook daar lenen oolongs zich goed voor. Zet een cold brew thee als volgt:

  1. Neem een fles van 750ml met een filter of gebruik de speciale Hario Filter in Bottle;
  2. Voeg één eetlepel oolong theebladeren naar keuze toe;
  3. Vul de fles met gezuiverd water (bijvoorbeeld Spa Blauw);
  4. Laat 1 nacht in de koelkast of tenminste 8 uur staan;
  5. Serveer koud in een wijnglas.