De temperatuur van je theewater bepaalt voor een belangrijk deel de smaak. Is je water te heet? Dan verbranden de bladeren en dat geeft een bittere smaak. Met deze tips kun je op twee manieren de temperatuur van het water te schatten. Handig als je geen op temperatuur instelbare waterkoker of thermometer bij de hand hebt.
1. Bepaal de watertemperatuur op zicht
Het is het makkelijkst om op het oog een inschatting van de temperatuur te maken wanneer je het water aan de kook brengt. Aan de vorm van de bubbels en de hoeveelheid stoom kun je inschatten hoe hoog de temperatuur ongeveer is. Wij hanteren deze vuistregels:
Temperatuur | Wat zie je? | Theesoort |
---|---|---|
circa 60-80ºC | Af en toe een klein belletje, het water begint te bewegen | Wit, groen |
circa 80-90ºC | Een bellenketting en stoom in dunne slierten | Groen, oolong |
circa 90-100ºC | Grote bellen, “woelige wateren” en veel stoom | Oolong, zwart |
Nadelen aan deze methode zijn dat je heel goed moet opletten en bij je ketel of pan moet blijven kijken.
2. Laat afkoelen tot de juiste temperatuur
Je kunt ook door te timen de juiste temperatuur voor je theesoort bereiken. Breng hiervoor 1 liter water aan de kook. 10 seconden nadat het gekookt heeft is het water zo’n 95ºC. Na een minuut is de temperatuur gezakt naar 90ºC en na 3 minuten naar 85ºC. Als je de thee dan uitschenkt in een onverwarmde pot is het water meteen 80ºC. Perfect voor de meeste groene theesoorten.