Blog

Ondanks onrust in Darjeeling dit jaar toch een ‘First Flush’, en wat voor een!

De eerste oogst Darjeeling van 2018 is waarschijnlijk een van de meest spectaculaire ooit in verband met de rust van de planten en de bijzonder gunstige weersomstandigheden van dit voorjaar. De rustperiode kregen de planten omdat theeplukkers het werk hadden neergelegd vanwege politieke onrust en protesten in de gelijknamige regio in Noord-Oost India. Voor het eerst in veertig jaar was er geen theeveiling, maar inmiddels is de theeproductie hervat. Kenners noemen dit een van de beste oogsten ooit. Evermore heeft dit jaar een super kwaliteit biologische Darjeeling First Flush van onze leverancier: het Monteviot Tea Estate. Lees verder

Recepten Zoet

Lizzy’s Duty Free Cake

Gluten vrije sinaasappel/amandelcake van Liz uit Dublin

altIngrediënten:

 • 2 sinaasappels
 • 100 ml olijfolie
 • 4 eieren
 • 125 gram basterdsuiker
 • 175 gram fijngemalen amandelen of amandelmeel
 • 2 theelepels bakpoeder

 

Stap 1

Kook de sinaasappels in circa 1 uur zacht. Snijd ze in stukken en verwijder de pitten. Pureer ze vervolgens in de blender of met een staafmixer tot een fijne mousse.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Mix olijfolie, eieren en basterdsuiker tot een schuimig mengsel.

Stap 3

Schep bakpoeder en de amandelen door het eimengsel (stap 2) en voeg dit bij de sinaasappelmousse (stap 1). Giet dit in een met bakpapier bekleed bakblik en bak circa 45 minuten op 180 graden.

Zakelijk

Bedrijven

Lekkere thee en koffie zijn een must voor op kantoor. Omdat u waarschijnlijk als bedrijf meer wilt inkopen, kunnen wij u aantrekkelijke prijzen bieden. Wie weet fietsen wij binnenkort in Rotterdam bij u langs met verse koffie en/of heerlijke thee!

Stuur ons een e-mail voor meer informatie en prijzen

Groothandel

Voor wederverkoop van Evermore-producten en groothandel hanteren wij andere prijzen dan in de webwinkel worden getoond. Onze producten verkopen in uw winkel? We brainstormen er graag met u over per e-mail of telefonisch: 010-4402324 (tijdens kantooruren)

Horeca

Thee leveren we door het hele land aan horecagelegenheden. Koffie is een versproduct, dus houden we koffieleveringen aan horeca liever rond Rotterdam. Neem alstublieft contact met ons op als u geïnteresseerd bent om onze thee of koffie te schenken.

Legal Tearoom

alt Legal (tea-)tasting at the Legal Tearoom!

Schrijf u in voor een theeproeverij en leg een geschil dat u bezighoudt voor aan onze Thee meester in de rechten: Eline Sandberg, ruim 25 jaar advocaat en tevens Registermediator schenkt thee & aandacht aan zakelijke geschillen.

Terwijl u 3 of 5 of 7 soorten thee proeft, krijgt u advies over een zakelijke kwestie, die u haar hebt voorgelegd.

Prijzen:
3 soorten thee bij de legal teatasting (circa 20 minuten) €15,-
5 soorten thee bij de legal teatasting (circa 30 minuten) €25,-
7 soorten thee bij de legal teatasting (circa 40 minuten) €30,-

Waar?

In de pop-up winkel, Van Oldenbarneveltstraat 97 te Rotterdam

Wanneer?

Elke donderdag in november en december 2013 tussen 14:30 uur en 16:30 uur, en op afspraak!

alt

THEEJOURNAAL – SRI LANKA 2013

alt

We zijn bezig met het schrijven van een blog over onze theereis naar Sri Lanka, binnenkort meer!
Alle foto’s en filmpjes op deze pagina hebben we zelf gemaakt en vallen daarom ook onder copyright

DAG 1, 1 juli 2013 – Handunugoda Tea Estate

Kleine, romantische theeplantage, maar een tikje toeristisch en de kwaliteit was helaas minder goed dan verwacht. Na vijf dagen aan zee uitgerust te hebben na een lange vliegreis (onze koffers waren ook nog eens achtergebleven in Abu Dhabi!) hebben we onze eerste theeplantage (ooit!) bezocht. Het Handunugoda Tea Estate is een kleine theeplantage van zo’n 80 hectare in het laaggelegen zuiden van Sri Lanka. Na een hobbelige rit in een taxi en flink zoeken bereikten we het landgoedje. We worden hartelijk ontvangen. Deze plantage beweert de enige te zijn in Sri Lanka die Virgin White Tea produceert. Virgin White Tea, zo leerden we ter plekke, is een bekende thee uit China die traditioneel met een gouden schaartje en gouden kom wordt geoogst, zodat de huid de thee niet aanraakt, waardoor deze ‘virgin’ blijft. De bijna tandloze mond van onze gids valt lachend open wanneer hij het verhaal vertelt. Of dat nog steeds zo gebeurt? Allang niet meer met goud, maar nog steeds met de hand en zonder het theeblad met de blote hand aan te raken.
We lopen de heuvel op. Het is hier nog niet steil, want dit is een van de laagst gelegen theeplantages van Sri Lanka. Thee die hier vandaan komt wordt dan ook ‘low grown’ genoemd. Onze gids laat ons ook de andere producten zien die op de plantage worden verbouwd. Rubber, kaneel, peper, maar ook koffiestruiken die door vogels ‘geplant’ zijn. Vogels (geen raven helaas) zijn belangrijk voor de plantage. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt dus eten de vogels de insecten van de bladeren. We zien ook veel beestjes rondlopen en vliegen, dus met biologisch zit het hier wel goed.
Op de heuvel krijgen we een kop thee aangeboden, maar helaas valt het chocoladecakeje dat we erbij krijgen meer in de smaak. De thee is bitter en de smaak van het water heeft de boventoon. Als we vragen hoe de thee wordt gezet antwoordt hij dat de thee met bronwater van eigen terrein wordt gezet. Mooi, maar het water heeft te veel smaak als je ‘neutraal’ Nederlands water gewend bent. Ook de Sri Lankaanse theecultuur wordt ons hier duidelijk: zwarte (broken!) thee wordt zo sterk mogelijk gezet en dan aangelengd met melk en heel veel suiker. Dit komt waarschijnlijk nog uit de tijd van de Britse overheersing. Het is in elk geval wel een goede truc om de kwaliteit en de smaak van het water te verbloemen!
Het uitzicht in het theehuisje op de heuvel.

Dat de smaak van de gezette thee niet goed was zegt natuurlijk nog niets over de kwaliteit van het blad en de thee zelf! We dalen weer af richting de fabriek en het theemuseum.

CIJFERS VAN HANDUNUGODA:

 • 80 hectare plantage, waarvan 40 hectare voor thee wordt gebruikt.
 • De machines zijn meer dan 150 jaar oud.
 • Percentage anti-oxidanten in Virgin White Tea: 10,11%

 • De fabriek en het theemuseum

  We vervolgen de rondleiding door een theefabriekje met machines van meer dan 150 jaar oud, die nog door de Britten zijn meegenomen. Het proces begint met het drogen van de theebladeren (zie foto rechtsboven). Er wordt lucht gepompt onder de theebladeren door die op lange bakken op heuphoogte liggen. De werkneemster op de foto draait de bladeren om en schept ze in manden om de thee te kneuzen. Kneuzen gebeurt in enorme ijzeren machines die een soort malend geluid maken en daarbij ronddraaien om hun as (zie de bovenste foto rechts in dit artikel). Ze doen denken aan reusachtige vijzels.

  We sluiten de rondleiding af met een proeverij. Eline zegt meteen over de Virgin White Tea dat deze ‘echt naar witte thee smaakt’. Kwaliteitje dus. De eigenaar toont ons trots een SGS certificaat (SGS is een Zwitsers controlebedrijf) waarop staat dat deze thee tenminste 10,11% anti-oxidanten bevat. Vervolgens proeven we ‘Silver Needles’, deze is beduidend minder goed en bitter. ‘Flowery Large Leaf Black’ smaakt daarentegen zoetig – de bloemen van de Camellia, die er letterlijk in zitten, veroorzaken dat – maar toch, we denken door het water, is deze thee wat droog in de mond. Aito’s favoriet is de ‘Suicide Blend’: zwarte thee overgoten met whisky. We besluiten de geproefde theesoorten te kopen om thuis, met beter water, nogmaals te zetten. ‘s Avonds in het hotel smaakt de zwarte thee in elk geval al veel beter. Dat belooft wat!

  Over onze eerste theedag kunnen we dus tevreden zijn. Onze gids vertelde bedreven, hij somde geen riedeltje op maar vertelde echt, zo kwam het tenminste over, uit bedrevenheid met zijn vak. Er zaten wat toeristische kantjes aan de rondleiding, maar daar verdienen ze tenslotte ook aan (en de rondleiding was nog wel gratis). Als toerist hebben we ons in elk geval goed vermaakt!

  DAG 2, 3 juli 2013 – Lumbini Tea Factory

  CIJFERS VAN LUMBINI:

 • Gemiddelde dagopbrengst: 10.000 kilo thee
 • Aantal theesoorten: 13
 • Aantal awards: 12, onder meer voor innovativiteit (prijs uit Japan)

 • Na een tochtje door het regenwoud en een rit door de modder in een gammele tuktuk (het is het eind van het regenseizoen) hebben we de Lumbini Tea Factory in Deniyaya bezocht. Bij binnenkomst was er niemand in het donkere gangetje bij de ingang van de fabriek. Vol enthousiasme namen we het heft dus in eigen hand in onze zoektocht naar een wc. Per ongeluk hebben we toen de personeelswc’s gebruikt in plaats van de gastenwc’s. Dat was verhelderend! De vieze gaten in de grond (die als wc dienen) en restrooms gaven geen goede indruk van de arbeidsomstandigheden. Dit beeld hebben we later, tijdens de rondleiding, wel bijgesteld.

  Helaas was de batterij van de fotocamera leeg en hadden we onze telefoons thuisgelaten, want wie gaat er nou bellen in het regenwoud! (het bleek achteraf dat je letterlijk overal in Sri Lanka bereik hebt en dat de beste vriend van de meeste Sri Lankanen hun mobieltje is, zelfs in het regenwoud.)

  Terug naar Lumbini. Vervolgens werden we door een jongeman aangesproken die ons rondleidde. De fabriek zag er schoon en netjes uit en was heel groot en licht. Normaal gesproken produceert men hier tienduizend kilo thee PER DAG, gister was het echter te regenachtig, dus was de opbrengst ‘slechts’ zevenduizend kilo.

  DAG 3, 4 juli 2013 (Eline’s verjaardag!) – Lumbini Tea Factory

  DAG 4, 5 juli 2013 – Idulgashinna Bio-dynamic Tea Estates (& Factory)

  DAG 5, 6 juli 2013 – Greenfield Tea Estate

  DAG 6, 12 juli 2013 – Treinreis door Nuwara Eliya

  DAG 7, 14 juli 2013 – Ceylon Tea Museum, Kandy

  DAG 8, 17 juli 2013 – Colombo, Tea Auction & Business!

  Verkooppunten

  Een lijst van restaurants en winkels die producten van Evermore verkopen. Gesorteerd op plaats.

   

  STROOP RotterdamRotterdamTheeAccessoiresKoffieChocola

  Winkels

  Naam Plaats Thee? Accessoires? Koffie? Chocola?
  Cottoncake Amsterdam Thee
  Comptoir by l’épicerie du cirque Antwerpen, BE Thee Koffie Chocola
  Villa Augustus Dordrecht Thee
  Magpie Groningen Thee Accessoires
  Portrait Haarlem Thee
  Museum Volkenkunde Leiden Thee Accessoires
  12% of meer Middelburg Thee Accessoires Koffie
  Le Vieux Village Ouddorp, ZH Koffie
  Arboretum Trompenburg Rotterdam Thee
  Buiten op de Binnenweg Rotterdam Thee
  Fee Concept Store Sittard Thee
  Van Gogh Huis Zundert Thee

  Het Lachende Varken Rotterdam–Koffie-Margreeth OlsthoornRotterdamThee-Koffie-De Matroos en het MeisjeRotterdamThee—STROOP RotterdamRotterdamThee-KoffieChocola

  Restaurants & Cafés

  Naam Plaats Thee? Accessoires? Koffie? Chocola?
  Cottoncake Amsterdam Thee
  Screaming Beans Amsterdam Thee
  DordtYart Dordrecht Thee Koffie
  Magpie Groningen Thee
  Portrait Haarlem Thee
  Aloha Bar Rotterdam Thee
  Arboretum Trompenburg Rotterdam Thee
  Bleij op de Kaap Rotterdam Thee
  Espressobar Museum Boijmans Rotterdam Thee
  RAAF Rotterdam Thee Koffie
  Restaurant De Jong Rotterdam Thee
  Auberge Van Gogh Zundert Thee

  Catering

  Naam Plaats Thee? Accessoires? Koffie? Chocola?
  Kookstudiomix Rotterdam Thee Accessoires Koffie Chocola
  Spek & Bonen Rotterdam Koffie
  Zuskookt Rotterdam/Middelburg Thee