Blog

Beslisboom: Welke koffiemolen past bij mij?

Geplaatst op 27 april 2021 in Koffie

Er zijn zoveel koffiemolens op de markt dat het lastig vergelijken is als je een koffiemolen wilt kopen. We hebben de beste elektrische en handmatige koffiemolens op een rij gezet en hun prestaties en maalgraad met elkaar vergeleken. Deze beslisboom met overzichtelijke vergelijkingstabel helpt je bij jouw keuze!

Waarom shade-grown coffee ecosystemen versterkt

Geplaatst op 12 januari 2021 in Koffie

Koffiestruiken van de coffea arabica zijn schaduwminnende planten. Shade-grown coffee (of ‘boskoffie’) zijn koffiebonen die onder een schaduwrijke boomlaag zijn gekweekt volgens principes uit de natuurlijke ecologie. Wat maakt koffie die in de schaduw is gegroeid anders dan koffie van een plantage zonder schaduw?

5 bewaartips voor thee, koffie en chocolade

Geplaatst op 26 oktober 2020 in Chocola

Hoe kun je je voorraad thee, koffie en chocolade het beste bewaren? In dit artikel geven we je 5 tips voor je voorraadkastje. Zo gaat je thee en koffie het langste mee en kun je ervan genieten op de manier zoals de producten bedoeld zijn.

Wat is Pu-Erh thee en waar moet je op letten als je Pu-Erh wilt kopen?

Geplaatst op 15 september 2020 in Thee

Pu-Erh (ook geschreven als pu-er, puerh of pu’er) is een gefermenteerde thee die oorspronkelijk uit China komt. De meeste Pu-Erhs komt uit het gebied rond de stad Pu’er in de provincie Yunnan. In tegenstelling tot geoxideerde theesoorten (zoals zwarte thee) zijn de bladeren voor Pu-Erh thee zorgvuldig gefermenteerd met behulp van bacteriën, wat de thee […]

Woordwijzer om thee, koffie en chocolade te dekoloniseren

Geplaatst op 14 juli 2020 in Chocola

Onze (on)bewuste woordkeuze verheerlijkt kolonialisme – en daarmee ook institutioneel racisme dat daaruit voortkwam. In deze woordwijzer lichten we acht woorden en hun koloniale associaties uit die onder andere worden gebruikt in de thee-, koffie- en chocoladebranche. Het is een incomplete lijst die uitnodigt om na te denken over de woorden die we gebruiken.

Wat woorden (niet) zeggen over de kwaliteit van thee

Geplaatst op 03 mei 2020 in Thee

Dit verhaal gaat over een vaak vergeten probleem in de handel: hoe verwarring over kwaliteit een middel is om de prijs op te drijven. Waar moet je op letten als je thee wilt kopen voor een goede prijs? #theeterminologie

DIY: sublieme cold brews zetten op 3 manieren

Geplaatst op 06 april 2020 in Koffie

Door thee of koffie met koud water te zetten krijg je cold brews met een subtiele zachte en zoete smaak. Heerlijk voor een warme dag. Of om je hoofd gewoon koel te houden. In dit artikel leggen we uit hoe je op 3 manieren cold brews kunt maken. Met simpele hulpmiddelen die je vast in […]

Wat kun je doen met koffiedik? 3 toepassingen voor hergebruik van koffieafval

Geplaatst op 17 februari 2020 in Koffie

Koffieliefhebbers opgelet! Koffiedik is een voedingsrijke substantie die je in en om het huis best opnieuw kunt gebruiken. Het koffiedrab van je dagelijkse bakkie pleur hoeft vanaf nu niet meer bij het restafval dankzij de volgende tips. #zerowaste #maketastenotwaste

Zo wordt cafeïnevrije koffie gemaakt – zonder chemicaliën

Geplaatst op 31 januari 2020 in Koffie

Echt lekkere cafeïnevrije koffie, dat kan toch niet? Jawel. De tijd van smakeloze muffe bonen lijkt voorbij dankzij dit bijzondere proces om cafeïne uit koffie te onttrekken. Spoiler alert: er is alleen water, warmte en een beetje geduld bij nodig.

Theezakje of losse thee: wat is duurzamer?

Geplaatst op 12 november 2019 in Thee

Voor een (snelle) kop thee pakken de meeste Nederlanders een zakje. Maar, vroeg Evermore’s theeconnaisseur Lowik Pieters zich af, is zo’n theezakje niet veel belastender voor het milieu dan losse thee? Hij voerde een levenscyclusanalyse (LCA) uit om een antwoord te vinden.