Koffiestruiken van de coffea arabica zijn schaduwminnende planten. Shade-grown coffee (of ‘boskoffie’) zijn koffiebonen die onder een schaduwrijke boomlaag zijn gekweekt volgens principes uit de natuurlijke ecologie. Wat maakt koffie die in de schaduw is gegroeid anders dan koffie van een plantage zonder schaduw?
Lees verderBlog
5 bewaartips voor thee, koffie en chocolade
Hoe kun je je voorraad thee, koffie en chocolade het beste bewaren? In dit artikel geven we je 5 tips voor je voorraadkastje. Zo gaat je thee en koffie het langste mee en kun je ervan genieten op de manier zoals de producten bedoeld zijn.
Lees verderWat is Pu-Erh thee en waar moet je op letten als je Pu-Erh wilt kopen?
Pu-Erh (ook geschreven als pu-er, puerh of pu’er) is een gefermenteerde thee die oorspronkelijk uit China komt. De meeste Pu-Erhs komt uit het gebied rond de stad Pu’er in de provincie Yunnan. In tegenstelling tot geoxideerde theesoorten (zoals zwarte thee) zijn de bladeren voor Pu-Erh thee zorgvuldig gefermenteerd met behulp van bacteriën, wat de thee een karakteristieke, aardse smaak geeft.
Lees verderWoordwijzer om thee, koffie en chocolade te dekoloniseren
Onze (on)bewuste woordkeuze verheerlijkt kolonialisme – en daarmee ook institutioneel racisme dat daaruit voortkwam. In deze woordwijzer lichten we acht woorden en hun koloniale associaties uit die onder andere worden gebruikt in de thee-, koffie- en chocoladebranche. Het is een incomplete lijst die uitnodigt om na te denken over de woorden die we gebruiken.
Lees verderWat woorden (niet) zeggen over de kwaliteit van thee
Dit verhaal gaat over een vaak vergeten probleem in de handel: hoe verwarring over kwaliteit een middel is om de prijs op te drijven. Waar moet je op letten als je thee wilt kopen voor een goede prijs? #theeterminologie
Lees verderDIY: sublieme cold brews zetten op 3 manieren
Door thee of koffie met koud water te zetten krijg je cold brews met een subtiele zachte en zoete smaak. Heerlijk voor een warme dag. Of om je hoofd gewoon koel te houden. In dit artikel leggen we uit hoe je op 3 manieren cold brews kunt maken. Met simpele hulpmiddelen die je vast in huis hebt liggen – of juist met fancy gadgets.
Lees verderWat kun je doen met koffiedik? 3 toepassingen voor hergebruik van koffieafval
Koffieliefhebbers opgelet! Koffiedik is een voedingsrijke substantie die je in en om het huis best opnieuw kunt gebruiken. Het koffiedrab van je dagelijkse bakkie pleur hoeft vanaf nu niet meer bij het restafval dankzij de volgende tips. #zerowaste #maketastenotwaste
Lees verderZo wordt cafeïnevrije koffie gemaakt – zonder chemicaliën
Echt lekkere cafeïnevrije koffie, dat kan toch niet? Jawel. De tijd van smakeloze muffe bonen lijkt voorbij dankzij dit bijzondere proces om cafeïne uit koffie te onttrekken. Spoiler alert: er is alleen water, warmte en een beetje geduld bij nodig.
Lees verderTheezakje of losse thee: wat is duurzamer?
Voor een (snelle) kop thee pakken de meeste Nederlanders een zakje. Maar, vroeg Evermore’s theeconnaisseur Lowik Pieters zich af, is zo’n theezakje niet veel belastender voor het milieu dan losse thee? Hij voerde een levenscyclusanalyse (LCA) uit om een antwoord te vinden.
Lees verderRecept: Jasmijnparel Negroni
De negroni is een iconische Italiaanse cocktail. Volgens de overlevering zou graaf Camillo Negroni de mixdrank hebben uitgevonden in 1919 in Florence. Honderd jaar later maken we een friszoete versie met jasmijnthee: een theegroni.
Lees verderOolong: een bijzondere ‘drakenthee’
Oolong is een half geoxideerde thee die een belangrijk onderdeel is van de Chinese theetraditie. De naam is afgeleid van het Chinese Wulong (烏龍), wat letterlijk ‘zwarte draak’ betekent. Het is een van de meest diverse theesoorten met een uitgesproken smaak, die zelfs na meerdere opschenkingen aanwezig blijft.
Lees verderWaarom we meer filterkoffie moeten drinken
Filterkoffie is bezig aan een comeback. Waar sommigen bij koffie uit een filter steevast herinnerd worden aan het opnieuw opgewarmde brouwsel van oma, ziet een nieuwe generatie de voordelen van deze zetmethode in. En geeft er een eigen draai aan.
Lees verderDe perfecte maalgraad instellen voor je koffiemolen
Koffie te zuur? Of te bitter? Grote kans dat het aan de maalstand van je koffiemolen ligt. Hier vind je een aantal tips om de ideale maalstand in te stellen voor je koffiemolen.
Lees verderMagic matcha in 5 stappen
Matcha, de groene poederthee die bekend is van de Japanse theeceremonie, wordt steeds populairder. Niet alleen om zo te drinken, maar ook om bijvoorbeeld mee te bakken of te koken. En dat is niet zonder reden.
Lees verderEthiopië: de bakermat van de koffie
Koffiebrander Ian was met collega-koffiebrander Lianne Bertens van Boon op bezoek in Ethiopië. In samenwerking met Nordic Approach bezochten ze onder meer de regio Sidamo in het zuiden van het land.
Lees verderHoe werkt cafeïne (theïne) in thee?
Misschien wist je het al: thee bevat ook cafeïne, dan soms theïne genoemd. Maar waarom krijg je van het drinken van thee meestal geen opdoffer? Dat komt omdat cafeïne in thee een hele andere werking heeft op het lichaam. Hoe het precies werkt, leggen we in dit artikel uit. Lees verder
Video: Evermore bij de grootste koffietuin ter wereld
In februari 2018 was Evermore bij Coffea Diversa, in Costa Rica. Eigenaar Fanny Garcia Brenes vertelt in deze video over de meer dan 600 unieke variëteiten die je in hun koffietuin kunt vinden, waaronder een aantal ‘vergeten koffiesoorten’ met bijzondere eigenschappen. Het is de grootste private koffiecollectie ter wereld.
Make coffee better: In de leer bij het Coffee Roasters Guild
Evermore’s koffiebrander Ian was begin oktober op het Coffee Roasters Guild Camp in Evora, Portugal. “Na 10 jaar koffiebranden vond ik dat het tijd werd om eens nieuwe ideeën op te doen en ik was toe aan een nieuwe impuls”. In dit artikel vertelt hij wat hij van het Gilde heeft geleerd. Van branden met elektrische machines of duurzaamheid in de koffiebusiness tot wat de kleur (niet) zegt over de branding. #makecoffeebetter #specialtycoffee
Van boom tot reep: cacaoproductie in 10 stappen
Chocolade maken is een bewerkelijk proces. Hoge kwaliteit chocoladerepen worden zorgvuldig geselecteerd, gefermenteerd, gedroogd, gebrand, gekraakt, gemalen, geconcheerd en getempereerd. In dit artikel laten de makers van onze chocoladesoorten de 10 stappen van het productieproces zien.
Deze nieuwe producten presenteerden wij tijdens ons tienjarig bestaan
Zaterdag 1 september 2018 vierde Evermore het tienjarig bestaan. Dit werd feestelijk gevierd met de opening van de tentoonstelling Raven (te zien t/m 30 september 2018), een voordracht van The Raven van Edgar Allan Poe (1845) en een Ravendemonstratie met echte raven. Als klap op de vuurpijl heeft Evermore nieuwe producten gepresenteerd. Een overzicht van de bijzondere thee-, koffie-, en chocoladesoorten.
Lees verder