DECAF: Colombia Koffiebonen | Sugarcane process

10.0035.00

Cafeïnevrije koffiebonen hebben bijna altijd een specifieke, ietwat doffe geur en smaak. Ons Colombiaanse suikerrietproces voor cafeïnevrije koffie is echter een doorbraak.

Caldas Coöperatie in Colombia

Deze koffie werd verbouwd door bijna 500 producenten verspreid over twee gemeenten in Colombia – Manzanares en Marquetalia. De meeste kleine boeren in het gebied hebben elk minder dan vijf hectare land en verbouwen voornamelijk Castillo, Colombia en Caturra koffievariëteiten. Als onderdeel van de coöperatie Caldas kunnen ze landbouwondersteuning en toegang tot de markt krijgen om hun koffie af te zetten.

Vóór de decafeïnering werden de koffiebessen gewassen. Dat betekent dat ze gepulped werden en de bonen 16-18 uur fermenteerden, daarna gewassen en 15 dagen gedroogd werden in een mechanische droger. De koffie wordt dan naar de Descafecol-fabriek gestuurd.

Cafeïnevrij maken van suikerriet

De koffie wordt bij Descafecol cafeïnevrij gemaakt met ethylacetaat. Ethylacetaat wordt gemaakt van natuurlijke suikerrietresten. De verwerking van suikerriet ethylacetaat (E.A.) begint met de fermentatie van melasse afkomstig van suikerriet om ethanol te creëren. Deze alcohol wordt vervolgens gemengd met azijnzuur om de verbinding ethylacetaat te creëren. E.A. wordt ook gevonden in wijn, bier, fruit, groenten en andere voedingsmiddelen en dranken.

In het decafeïnatieproces worden de koffiebonen eerst blootgesteld aan water en stoom. Dit verhoogt het vochtgehalte en zwelt de boon op om de extractie van cafeïne te vergemakkelijken. Op dit punt ondergaat de boon een E.A. spoeling, waardoor de cafeïne oplost. De bonen worden vervolgens gereinigd met water, gevolgd door stoom om het binnenste van de boon te reinigen. Tot slot worden de bonen gedroogd tot ze weer het vochtniveau van voor het proces hebben. Deze methode vermijdt overmatige hitte of druk, die de celstructuur van de groene koffiebonen kunnen verstoren.

  • Herkomst: Caldas, Colombia
  • Smaak: bruine suiker, groene appel, chocola, karamel. Vol van smaak!
  • Bonen: 100% gewassen arabica, Colombia, Castillo en Caturra variëteit, cafeïnevrij.
  • Hoogte: 1600-1950 m
  • SCA Cupping Score: 81.25/100

Wekelijks vers en met zorg gebrand in onze koffiebranderij in Rotterdam-West

Andere suggesties…