Voor een lekkere kop thee heb je alleen maar heet water, theebladeren en een kopje nodig. En wat kennis om zo veel mogelijk smaak uit de bladeren te krijgen. Een handleiding theezetten helpt je op weg.
Met deze praktische tips zet je zonder veel moeite de perfecte kop thee. Geen moeilijke tools of kennis vereist!
THEE
MOET
zwemmen
1. Kies mineraalarm water
Je kop thee bestaat voor 99% uit water. Mineralen uit het water binden zich aan de thee. Dat zorgt voor een filmend laagje in je kop en geeft de thee een wat vlakke, soms metaalachtige of bittere smaak. Kies daarom voor water met zo min mogelijk mineralen. In de supermarkt koop je Spa Blauw (deels gedemineraliseerd) of Mont Roucous (natuurlijk mineraalarm). Wie niet met flessenwater wil sjouwen kan kiezen voor een waterfilter of omgekeerd-osmosewater.
2. Gebruik een goede kwaliteit thee
Thee heeft net als wijn “terroir”. De bodem, het oogstjaar, en de groeihoogte zijn allemaal factoren die invloed hebben op de smaak van je thee. Goede thee komt van de bovenste bladeren van de theestruik (“two leaves and a bud”). Kies voor een theeleverancier die inzicht geeft in deze factoren. En belangrijk: kijk, ruik en proef voordat je koopt! Thee in theezakjes kun je niet goed bekijken. Als je het zakje open knipt zie je vaak versneden bladeren. Thee versnijden tot gruis is meestal een manier om de kwaliteit te verbloemen.
3. Zorg voor schoon gereedschap
Reinig je theepot en/of kop met koud water. Reinigen in de vaatwasser is niet nodig. Zit er aanslag op? Dat kun je weghalen met een natte spons of microvezeldoekje. Gebruik geen afwasmiddel in poreuze (ongeglazuurde) theepotten. Het afwasmiddel trekt in de pot en dat geeft een bijsmaak. Ontkalk je waterkoker daarnaast regelmatig. Je kunt de waterkoker met water en een drupje azijn laten koken. Het kalkwater weggooien en nog een keer goed spoelen met schoon water.
4. Elke theesoort een eigen temperatuur
We horen vaak dat mensen groene thee bitter vinden smaken. Als je groene thee met 100 graden Celsius zet, verbranden de bladeren en dat geeft een bittere smaak. Zet je thee op de aangegeven temperatuur op de verpakking. Vuistregels zijn:
95-100ºC voor zwarte thee
85-90ºC voor oolong thee
70-90ºC voor groene thee
75-80ºC voor witte thee.
5. Neem de juiste hoeveelheid
Hoe sterk je je thee drinkt, is natuurlijk een kwestie van smaak. Maar de dosering is ook afhankelijk van de stijl die je kiest. In Azië wordt vaak een gaiwan, een klein aardewerken kommetje met een deksel, gebruikt om thee in te zetten. De inhoud hiervan is met zo’n 100 tot 300 ml veel kleiner dan de meeste Westerse theepotten. Maar er gaat circa 5 gram thee in en je laat dit maar een paar seconden trekken. Zo zijn er meerdere infusies mogelijk. Als je je thee langer wilt laten trekken, bijvoorbeeld in een grote theepot, gebruik dan 1 theelepel thee per kop van 200 ml. Dit is ook een handige vuistregel als je geen weegschaal bij de hand hebt.
Als je thee in een gaiwan zet (gong-fu stijl):
1. Gebruik dan zo’n 3-7 g thee per 100ml;
2. Hanteer een korte trektijd van enkele seconden;
3. Schenk meerdere keren opnieuw met iets heter water op.
6. Let op de trektijd
Ook voor de trektijd geldt: een kwestie van smaak. Kleur zegt bovendien niet alles over de smaak: veel zwarte thee kleurt dieprood, witte thee kleurt maar een beetje maar kan heel sterk worden als je het lang laat trekken! Hoe langer de trektijd per infusie, hoe meer smaak je uit het blad trekt dus hoe minder extra opschenkingen je kunt doen.
7. Laat je thee zwemmen
Dit is onze belangrijkste tip voor een smaakvolle kop thee: geef de theebladeren zo veel mogelijk ruimte. Zo haal je er alle smaak uit die er in zit. Als thee nat wordt, nemen de bladeren tot wel drie keer in volume toe. Gebruik daarom een ruime theezeef voor optimale extractie. Een thee-ei is meestal te klein, je gooit dan na het zetten smaakvolle thee weg en dat is zonde. Nog beter is het om de theebladeren los in je kop of pot de doen.
8. Serveer direct
Schenk je thee uit en proef. Als je slurpt komt er extra zuurstof mee. Je kunt dan meer verschillende smaken onderscheiden. Wij vinden koppen met een dunne rand het lekkerst drinken.
9. Houd je theespullen schoon
Gooi de theebladeren weg en was je gereedschap af. Spoel af met koud water en laat drogen aan de lucht. Wasmiddel uit een theedoek kan nog smaak afgeven. Gebruikte theebladeren kunnen bij het GFT, op de composthoop of rechtstreeks in de tuin. Als je theebladeren te lang laat staan gaan ze schimmelen. Ook die smaak trekt in je pot.
10. Bewaar je thee in een afgesloten blik
Thee is gevoelig voor oxidatie en andere geuren en smaken. Bewaar de bladeren daarom in een afgesloten bus of potje, vrij van lucht, andere geuren, licht en water.
Visuele samenvatting
De belangrijkste punten hebben we ook op één A4’tje visueel samengevat. Je kunt deze infographic zelf uitprinten en in de keuken leggen. Of cadeau geven aan een leergierige theeliefhebber!