5 bewaartips voor thee, koffie en chocolade

Geplaatst op 26 oktober 2020 in Chocola

Hoe kun je je voorraad thee, koffie en chocolade het beste bewaren? In dit artikel geven we je 5 tips voor je voorraadkastje. Zo gaat je thee en koffie het langste mee en kun je ervan genieten op de manier zoals de producten bedoeld zijn.

Het ziet er zo mooi uit, je thee in glazen potjes op het aanrecht. Je wilt natuurlijk aan iedereen laten zien dat je sjieke losse thee drinkt, maar voor de thee zelf is te veel licht funest. Je bewaart je thee, koffie en chocolade het beste zonder te veel van HeT LeVeL (dat zijn studly caps voor ‘Hoeveelheid en Temperatuur, Licht en Vocht en Lucht’). Hier lees je welke dingen je beter wel en niet kunt doen om je producten het best te bewaren.

1) Hoeveelheid: niet te veel

Koop niet te veel in één keer. Vooral van thee leg je makkelijk een voorraadje aan. Als je die vergeet heb je kans dat de thee in de tussentijd oud geworden is. Ook voor koffie geldt: koop liever te weinig dan te veel in één keer. Koffie is een versproduct. Na 6 tot 8 weken nemen de bonen in smaak af. De koffie smaakt dan niet meer zoals hij oorspronkelijk bedoeld was.

2) Temperatuur: houd het constant

Inkoppertje om chocolade niet aan te veel verschillende temperaturen bloot te stellen: dan slaat hij wit uit. De kleur kan meestal weinig kwaad, maar de smaak en textuur veranderen door temperatuurwisselingen ook. De smaak neemt af en de textuur wordt brosser. Dit fenomeen heet ook wel ‘fat bloom‘ en het werkt zo: als je chocolade smelt, verandert de structuur van de cacaoboterkristallen van beta 5, een ‘stabiele’ vetsoort die chocolade een glimmende en zachte textuur geeft. Beta 5 smelt om tot beta 1 tot 6. Dat zijn meer instabiele kristallen die ervoor zorgen dat de chocolade wit uitslaat. Het ziet er soms wat schimmelig uit, maar het is niets anders dan een veranderde vetkristalstructuur die bovendien nog steeds gewoon eetbaar is.

Thee en koffie bewaren in glazen potten maakt je voorraadkastje overzichtelijk, maar zorg er wel voor dat er geen licht bij komt.

3) Licht: beter niet

Door zonlicht verbleken theebladeren en koffiebonen, waardoor ze geur- en smaakloos worden. Bewaar ze dan ook niet in glazen potten of doorzichtige plastic containers. Door blootstelling aan UV raken nemen je thee en koffie snel in kwaliteit af.

Voor chocolade geldt daarnaast dat door de warmte van het licht je reep waarschijnlijk sneller smelt.

4) Vocht: houd het droog

Als je chocolade nat wordt, kun je te maken krijgen met het fenomeen ‘sugar bloom‘: je chocoladereep slaat wit uit, omdat de suiker uit de reep naar de oppervlakte trekt wanneer de chocolade in een vochtige omgeving ligt. Op zich kun je de reep gewoon eten, alleen zal hij niet optimaal smaken. De suikers uit de reep zijn dan immers minder goed verdeeld.

  • Enig uitzondering is Pu-Erh thee. Deze gefermenteerde thee mag een klein beetje vochtig liggen om hem verder te laten rijpen. Je kunt de thee bijvoorbeeld in doos leggen die gemaakt is van hout of een ander licht poreus materiaal.

5) Lucht: laat zuurstof en luchtjes buiten

Zuurstof is de aanjager van oxidatie. Als je een hap uit een appel neemt, wordt deze plek als je niets doet na een tijdje bruin en zal hij vlakker smaken. Bij thee is verloopt de oxidatie niet veel anders. Zwarte thee is helemaal geoxideerd, groene thee niet of nauwelijks en oolongs zitten daar meestal tussenin. Heb je een groene thee of een oolong thee in huis, bewaar hem dan in een omgeving met zo min mogelijk zuurstof. Een groene thee die verder oxideert smaakt flauw en kleurt van groen naar grijs.

Een verse sencha (links) versus geoxideerde sencha (rechts) die te veel in de open lucht heeft gelegen.

Ook thee, koffie of chocolade bewaren naast sterk ruikende producten is geen goed idee. Thee, koffie en chocolade absorberen makkelijk sterke geuren uit hun omgeving. Een voorbeeld hiervan is hoe jasmijn thee wordt gemaakt. Voor onze Jasmijn Parels worden jasmijnbloesems naast de theebladeren gelegd. De theebladeren nemen de jasmijnsmaak op, zonder dat uiteindelijk de bloemen worden toegevoegd.

Welke bewaarmethodes moet je kiezen?

Je weet nu dat je niet te veel in één keer moet kopen, de temperatuur constant moet houden, en licht, vocht en lucht moet vermijden. Hieronder vind je een overzicht van de manieren waarop je je thee, koffie en chocolade beter wel en niet kunt bewaren.

❌ Ongeschikte bewaarmethodes

  • Verpakkingen met kijkvensters. Hoewel ze er mooi uit zien en je direct ziet welke thee, koffie of chocolade er in je blikje of zakje zit, laten verpakkingen met een kijkvenster licht door.
  • Dus ook glazen potten, behalve als je ze in je keukenkastje of op een andere donkere plaats zet.

✅ Geschikte bewaarmethodes

  • Blikken met aromasluiting (dubbele deksel). Het dubbele deksel zorgt ervoor dat je de lucht uit het blik perst en dat er geen lucht of vocht bij kan komen. Kies voor een blik zonder kijkvenster om lichtinval te voorkomen.
  • Vacuüm verpakkingen
  • Isolerende verpakkingen, met name voor chocolade. Denk aan bubbeltjesplastic of een aflsuitbaar doosje van voedselveilig piepschuim. Wikkelen in aluminiumfolie werkt ook goed.

Producten gerelateerd aan dit artikel