DIY: sublieme cold brews zetten op 3 manieren

Geplaatst op 06 april 2020 in Handleidingen

Door thee of koffie met koud water te zetten krijg je cold brews met een subtiele zachte en zoete smaak. Heerlijk voor een warme dag. Of om je hoofd gewoon koel te houden. In dit artikel leggen we uit hoe je op 3 manieren cold brews kunt maken. Met simpele hulpmiddelen die je vast in huis hebt liggen – of juist met fancy gadgets.

Laten we vooropstellen: een cold brew koffie of thee is niet te vergelijken met afgekoelde warme dranken. Die hebben vaak een sterke, wat bittere smaak. Daar moet je dan een zoetstof aan toevoegen om het nog een beetje lekker te maken, zoals bij een klassieke iced tea. Het zetten met koud water geeft echter een hele andere smaakervaring.

De smaak van cold brew

Cold brews kenmerken zich door een zachte maar volle smaak en dito mondgevoel. De typische zachte smaak komt door de ongefilterde oliën uit de koffie. Voor thee en koffie geldt dat de tannines door het koude water niet vrijkomen, waardoor een cold brew als minder bitter wordt ervaren. Ook cafeïne komt minder snel vrij in koud water. Hierdoor zul je niet wegstuiteren als je er wat meer van drinkt 😉 .

We introduceren meteen drie verschillende manieren om je cold brew te bereiden: immersion (onderdompeling), cold drip voor het zetten van een extract en een infusion, waarmee je een koud aftreksel maakt.

Methode 1: immersion

Deze manier is veruit het makkelijkst. Door de koffie of thee in zijn geheel een nacht in water te laten weken, krijg je een koude infusie die lekker dorstlessend is. Je kunt hiervoor een speciale fles gebruiken met ingebouwd filter, zoals van Hario (zie hieronder). Maar een PET fles met een zeef of papieren filter volstaat ook als je gewoon eens wilt testen.

Ga als volgt te werk:

Cold brew thee

Voor een koud gezette thee heb je nodig:

  • 1 afsluitbare fles
  • 1 theezeef of papieren filter
  • gefilterd water (in elk geval water met weinig mineralen, zoals Spa Blauw)
  • 1 eetlepel thee naar keuze (tip: Darjeeling Makaibari)

Giet de droge theebladeren in de fles. Hiervoor kun je een trechter of een schoon papier gebruiken, dat je om de mond van de fles heen vouwt. Vul de fles nu met water en zet tenminste 6 uur koud weg. Serveer de cold brew in een mooi glas. Filter de bladeren tijdens het uitschenken.

Je kunt in plaats van theebladeren ook koude infusies zetten met bloemen, fruit of andere bladeren. Voor de afwisseling kun je ook allerlei verschillende theesoorten proberen zoals witte thee, oolongs of Pu Erh. Van de theeplant komen al bijna oneindig veel verschillende smaken die het experimenteren waard zijn.

Cold brew koffie

Wie z’n bakkie koud wil hebben (nee niet afgekoeld), kan makkelijk aan de slag met de volgende benodigdheden:

  • 1 afsluitbare fles of pot met inhoud voor 750 ml water
  • 1 papieren koffiefilter of kaasdoek
  • water, liefst gefilterd
  • 50 gram grof gemalen koffie (bijvoorbeeld voor de cafetière)

Vermeng de gemalen koffie met circa 750 ml water in de aflsuitbare pot of fles. Zet tenminste 8 uur koud weg. Filter door een kaasdoek of koffiefilter bij het uitschenken en serveer met ijs of gewoon sec in een mooi glas. Je kunt de cold brew koffie gekoeld nog een week bewaren. Let op dat hij door trekt als je de gemalen koffie er niet uit zeeft. Hoe langer je de koffie koud laat staan hoe sterker hij dan wordt (ook lekker).

Methode 2: cold drip

Met een cold drip laat je langzaam het water door de koffie heen sijpelen. Door bijvoorbeeld ijsklontjes boven de koffie te leggen of met een nauwkeurig instelbaar apparaatje, de Goat Story Smart Dripper. We leggen beide manieren hieronder kort uit. Als je cold drips maakt krijg je een soort koffie-extract dat je in een klein glaasje kunt drinken, of je drinkt je shot on the rocks in een whisky tumbler.

Cold drip koffie met ijsklontjes

Voor circa o,5 liter heb je nodig:

Plaats het papieren koffiefilter in de houder en maak het filter nat met wat koud water. Hiermee voorkom je dat het papier scheurt. Doe vervolgens de gemalen koffie in het koffiefilter en maak dit weer nat met een beetje koud water, totdat alle gemalen koffie nat geworden is.

Vervolgens voeg je over de dag in totaal circa 500 gram ijsklontjes toe, die al smeltend door de koffie sijpelen en worden opgevangen in de server.

De nadelen van deze methode is dat je de hele tijd bij je brouwsel moet blijven om de hoeveelheid ijsklontjes bij te vullen. Ook sijpelt het water niet gelijktijdig door de koffie, waardoor je extractie niet optimaal is. Daarnaast is de open extractiemethode vatbaar voor stof en vuiltjes uit de lucht.

Cold drip koffie uit de Goat Story Gina

Een Goat Story Gina is een ‘smart dripper’ voor warme koffie en cold brews, met een aflsuitbaar dekseltje en een nauwkeurig instelbare druppelsnelheid. Het apparaat kun je met bluetooth aan een app verbinden waardoor je alle details van je zetmethode kunt opslaan voor de volgende keer en kunt delen met vrienden.

Voor cold drips levert Goat Story een apart filterhoudertje en aparte papieren filters mee, die je onder de dripper kunt plaatsen. Hierdoor verdeelt het water zich netjes over alle gemalen koffie en weet je zeker dat je een perfecte extractie zult krijgen.

Bekijk de 1 minute brewing guide voor de Goat Story Gina (kan zonder geluid).

Methode 3: infusion

Wil je grotere hoeveelheden cold brew koffie maken? Bijvoorbeeld voor een feestje of om een klein voorraadje aan te leggen? Dan is de infusiemethode de beste optie. Met de infusiemethode maak je in een grotere hoeveelheid een aftreksel van koffie. Je kunt een grote hoeveelheid cold brew koffie maken in een Toddy Cold Brew System en die voor langere tijd bewaren.

Met een Toddy Cold Brew System kun je circa 1100 ml cold brew koffie zetten zonder dat je er de hele tijd bij hoeft te blijven. Je vult hem ‘s avonds met koffie en water, ‘s ochtends trek je de stop aan de onderkant eruit en laat je de koffie rustig in de decanteerkan eronder lopen. Alle onderdelen kun je daarna makkelijk weer schoonmaken.