Koffiestruiken van de coffea arabica zijn schaduwminnende planten. Shade-grown coffee (of ‘boskoffie’) zijn koffiebonen die onder een schaduwrijke boomlaag zijn gekweekt volgens principes uit de natuurlijke ecologie. Wat maakt koffie die in de schaduw is gegroeid anders dan koffie van een plantage zonder schaduw?
Continue reading “Waarom shade-grown coffee ecosystemen versterkt”Blog
5 tips for storing tea, coffee and chocolate
How do you store tea, coffee and chocolate? This article presents you with 5 tips for the pantry. Preserve your tea and coffee as long as possible to enjoy the products as they are meant to be enjoyed.
Continue reading “5 bewaartips voor thee, koffie en chocolade”What is Pu-Erh tea and what do I look out for when buying Pu-Erh?
Pu-Erh (sometimes written as pu-er, puerh, or pu'er) fermented tea native to China. The tea hails from the area around the city Pu’er in Yunnan province. In contrast to oxidized tea varieties (like black tea), the tea leaves have been carefully fermented with the help of bacterias. This process gives the tea its characteristic, earthy flavor.
Continue reading “Wat is Pu-Erh thee en waar moet je op letten als je Pu-Erh wilt kopen?”Word guide to decolonize tea, coffee, and chocolate
The way we choose our words can glorify colonialism and the institutional racism that it produced. This handy word guide explains eight words and their colonial associations as they were used in the tea, coffee, and chocolate business. The list is incomplete, thus inviting one to think about the words we use.
Continue reading “Woordwijzer om thee, koffie en chocolade te dekoloniseren”What words (don't) say about the quality of tea
This story is about an often forgotten problem in trade: how confusion about quality serves to hike up prices. What does one look out for when buying tea for a nice price? #teaterminology
Continue reading “Wat woorden (niet) zeggen over de kwaliteit van thee”DIY: 3 ways to make a sublime cold brew
By brewing tea of coffee with cold water you can create delicious cold brews with a subtly soft and sweet flavor. Sumptuous on a hot day. Or just to keep your head cool. In this article we explain 3 ways to create a cold brew using simple tools you probably have around the the house. Or by using fancy gadgets!
Continue reading “DIY: sublieme cold brews zetten op 3 manieren”What to do with coffee grounds? 3 ways to reuse coffee waste
Attention, coffee lovers! Coffee grounds are a substance rich in nutrients that can be used and reused in and around the house. The leftovers from your daily cup of coffee don't have to be relegated to the bin any longer thanks to these tips. #zerowaste #maketastenotwaste
Lees verderHow coffee is made caffeine-free - without chemicals
Truly delicious caffeine-free coffee? Is that even possible? It is! The time of tasteless, stuffy beans is over thanks to a special process through which caffeine is extracted from coffee. Spoiler alert: er is alleen water, warmte en een beetje geduld bij nodig.
Continue reading “Zo wordt cafeïnevrije koffie gemaakt – zonder chemicaliën”Theezakje of losse thee: wat is duurzamer?
Voor een (snelle) kop thee pakken de meeste Nederlanders een zakje. Maar, vroeg Evermore’s theeconnaisseur Lowik Pieters zich af, is zo’n theezakje niet veel belastender voor het milieu dan losse thee? Hij voerde een levenscyclusanalyse (LCA) uit om een antwoord te vinden.
Continue reading “Theezakje of losse thee: wat is duurzamer?”Recept: Jasmijnparel Negroni
De negroni is een iconische Italiaanse cocktail. Volgens de overlevering zou graaf Camillo Negroni de mixdrank hebben uitgevonden in 1919 in Florence. Honderd jaar later maken we een friszoete versie met jasmijnthee: een theegroni.
Continue reading “Recept: Jasmijnparel Negroni”Oolong: een bijzondere ‘drakenthee’
Oolong is een half geoxideerde thee die een belangrijk onderdeel is van de Chinese theetraditie. De naam is afgeleid van het Chinese Wulong (烏龍), wat letterlijk ‘zwarte draak’ betekent. Het is een van de meest diverse theesoorten met een uitgesproken smaak, die zelfs na meerdere opschenkingen aanwezig blijft.
Continue reading “Oolong: een bijzondere ‘drakenthee’”Waarom we meer filterkoffie moeten drinken
Filterkoffie is bezig aan een comeback. Waar sommigen bij koffie uit een filter steevast herinnerd worden aan het opnieuw opgewarmde brouwsel van oma, ziet een nieuwe generatie de voordelen van deze zetmethode in. En geeft er een eigen draai aan.
Continue reading “Waarom we meer filterkoffie moeten drinken”De perfecte maalgraad instellen voor je koffiemolen
Koffie te zuur? Of te bitter? Grote kans dat het aan de maalstand van je koffiemolen ligt. Hier vind je een aantal tips om de ideale maalstand in te stellen voor je koffiemolen.
Continue reading “De perfecte maalgraad instellen voor je koffiemolen”Magic matcha in 5 stappen
Matcha, de groene poederthee die bekend is van de Japanse theeceremonie, wordt steeds populairder. Niet alleen om zo te drinken, maar ook om bijvoorbeeld mee te bakken of te koken. En dat is niet zonder reden.
Continue reading “Magic matcha in 5 stappen”Ethiopië: de bakermat van de koffie
Koffiebrander Ian was met collega-koffiebrander Lianne Bertens van Boon op bezoek in Ethiopië. In samenwerking met Nordic Approach bezochten ze onder meer de regio Sidamo in het zuiden van het land.
Continue reading “Ethiopië: de bakermat van de koffie”Hoe werkt cafeïne (theïne) in thee?
Misschien wist je het al: thee bevat ook cafeïne, dan soms theïne genoemd. Maar waarom krijg je van het drinken van thee meestal geen opdoffer? Dat komt omdat cafeïne in thee een hele andere werking heeft op het lichaam. Hoe het precies werkt, leggen we in dit artikel uit. Continue reading “Hoe werkt cafeïne (theïne) in thee?”
Video: Evermore bij de grootste koffietuin ter wereld
In februari 2018 was Evermore bij Coffea Diversa, in Costa Rica. Eigenaar Fanny Garcia Brenes vertelt in deze video over de meer dan 600 unieke variëteiten die je in hun koffietuin kunt vinden, waaronder een aantal ‘vergeten koffiesoorten’ met bijzondere eigenschappen. Het is de grootste private koffiecollectie ter wereld.
Continue reading “Video: Evermore bij de grootste koffietuin ter wereld”
Make coffee better: In de leer bij het Coffee Roasters Guild
Evermore’s koffiebrander Ian was begin oktober op het Coffee Roasters Guild Camp in Evora, Portugal. “Na 10 jaar koffiebranden vond ik dat het tijd werd om eens nieuwe ideeën op te doen en ik was toe aan een nieuwe impuls”. In dit artikel vertelt hij wat hij van het Gilde heeft geleerd. Van branden met elektrische machines of duurzaamheid in de koffiebusiness tot wat de kleur (niet) zegt over de branding. #makecoffeebetter #specialtycoffee
Continue reading “Make coffee better: In de leer bij het Coffee Roasters Guild”
Van boom tot reep: cacaoproductie in 10 stappen
Chocolade maken is een bewerkelijk proces. Hoge kwaliteit chocoladerepen worden zorgvuldig geselecteerd, gefermenteerd, gedroogd, gebrand, gekraakt, gemalen, geconcheerd en getempereerd. In dit artikel laten de makers van onze chocoladesoorten de 10 stappen van het productieproces zien.
Continue reading “Van boom tot reep: cacaoproductie in 10 stappen”
Deze nieuwe producten presenteerden wij tijdens ons tienjarig bestaan
Zaterdag 1 september 2018 vierde Evermore het tienjarig bestaan. Dit werd feestelijk gevierd met de opening van de tentoonstelling Raven (te zien t/m 30 september 2018), een voordracht van The Raven van Edgar Allan Poe (1845) en een Ravendemonstratie met echte raven. Als klap op de vuurpijl heeft Evermore nieuwe producten gepresenteerd. Een overzicht van de bijzondere thee-, koffie-, en chocoladesoorten.
Continue reading “Deze nieuwe producten presenteerden wij tijdens ons tienjarig bestaan”