We verzorgden onlangs een tea tasting bij Cottoncake in Amsterdam om te kijken welke theesoorten bij hun gerechten passen. Een avond met verrassende combinaties die soms per ongeluk ontstonden. Want hoe doe je dat eigenlijk, thee en spijs combineren? Een paar tips.
Thee wordt steeds populairder als drank bij de maaltijd. In combinatie met de negatieve berichten over gezondheidseffecten van alcohol lijken alternatieven, zoals thee, steeds gebruikelijker te worden als begeleider bij de maaltijd (of zijn wij de enigen die deze trend zien? 🙂 ). Bij Cottoncake, een winkel en lunchroom in De Pijp in Amsterdam waar wij al jaren aan leveren, dachten ze daar ook zo over. Dus theemeesters Eline en Lowik gingen naar ze toe om wat meer te vertellen over thee. En om samen te proeven. In dit artikel geven we tips om zelf aan de slag te gaan met foodpairing.
Vuistregels
Zo, tijd om te beginnen met je eerste thee-spijscombinatie. Wij houden niet zo van regels, maar om je niet meteen in het diepe te gooien hebben we drie handvatten opgeschreven die voor bijna elke combinatie gelden. Dus ook met wijn of een andere drank, mocht je uiteindelijk toch voor iets sterkers kiezen.
- Zoet en zuur gaan goed samen. Er bestaat niet voor niets zoet-zure saus!
- Zoet gaat ook goed met pittig. Met zoete smaken kun je heel veel dus. Een zoete thee die toch mild is, is Kukicha. Dat is een lichte Japanse groene thee, gemaakt van de steeltjes van het theeblad. Wil je liever wat fruittonen? Kies dan voor Darjeeling of Earl Grey.
- Sterke thee wordt niet bitter zoals amandelen of campari, dat noem je astringent. Wanneer je mond droogtrekt dus, als je bijvoorbeeld een sterke Assam drinkt. Dat is fijn na het eten van iets vettigs, dan is je mond weer ‘schoon’. Zout versterkt de astringente tonen. Romigheid of vissige smaken remmen astringentie juist af.
Proef!
Als je bedacht hebt welk gerecht je wilt gaan maken, kun je daar de theesoorten bij gaan proeven aan de hand van de vuistregels. Wees creatief en probeer minimaal twee theesoorten per gerecht. Kies dan voor theesoorten die ver uit elkaar liggen qua smaak. Dus een zwarte thee en een groene thee. Witte thee is erg delicaat. Die valt vaak weg in combinatie met andere smaken, dus wees voorzichtig wanneer je witte theesoorten gaat combineren en ze wilt blijven proeven.
Wat proef je? Lastig om het te benoemen misschien. Naar Cottoncake namen we een smaakwiel mee dat Theeconnaisseur speciaal ontwikkelde voor thee. Het is een soort geheugensteun waarop alle basissmaken staan die in een theesoort voor kunnen komen.
Combineren kun je leren
Een smaakcombinatie zit vaak lastig in elkaar. Probeer daarom veel verschillende smaken uit en durf vooral fouten te maken. Trouwens, wat vind je ‘fout’? Vaak hangt een combinatie af van de smaak die je wilt accentueren. Vind je het romige in avocado geweldig? Of juist de verse, ‘groenige’ smaak? Een groene thee kan dat versterken, maar soms bereikt een zware zwarte thee een veel specialer effect. Wij dachten zelf bijvoorbeeld dat het zout uit Cottoncake’s salty caramel pie de astringente smaak van Lapsang Souchong zou versterken. Dat je mond dus nog droger zou worden als je dit taartje met deze thee zou combineren. Maar wat bleek? Het zoete uit de taart remde de tannines uit de thee juist af, waardoor de rokerige smaak uit de Lapsang Souchong na het eten van de taart ‘pairde’ tot een zachte, zoetige nasmaak. Heerlijk!
Koude thee?
Wat ook zeker de moeite waard is om te proberen, zijn cold brew theesoorten. Het voordeel van koud gezette thee is dat hij minder ‘bitter’ wordt (astringent dus 😉 ) en lang goed blijft in de koelkast. Vermeng een eetlepel thee bij een liter mineraalwater en laat dit minstens acht uur op een koude plaats trekken. Serveer in een wijnglas uit een mooie fles of karaf. Wij verkopen bijvoorbeeld Hario Filter in Bottles die lijken op wijnflessen, maar dan ook een ingebouwd filter hebben om de blaadjes tegen te houden. Veel mensen zijn vaak echt verbaasd dat koude thee in een wijnglas zo’n bijzondere, kruidige smaak heeft die veel weg heeft van witte wijn!
Wie schrijft, blijft
Gelukt! Een supercombi! Vergeet deze dan vooral niet op te schrijven, zodat je later goede sier kunt maken bij je gasten. Wees precies en beschrijf tot in detail hoe je de thee hebt gezet bij het recept dat je hebt gekozen. Of niet natuurlijk, dan is het telkens weer een verrassing of je die ongekende smaak zult evenaren.
Oh, en als je het toch opgeschreven hebt: misschien wil je jouw combinatie met ons delen? Je kunt onder deze blogpost reageren!
Meer lezen over thee bij het eten?
Lees meer over thee bij het eten in Thee, de nuchtere neef van wijn van Mariëlla Erkens. In dit handboek en kookboek over thee leer meer je over de meest uiteenlopende thee-spijscombinaties.