Magic matcha in 5 stappen

Geplaatst op 16 maart 2019 in Handleidingen

Matcha, de groene poederthee die bekend is van de Japanse theeceremonie, wordt steeds populairder. Niet alleen om zo te drinken, maar ook om bijvoorbeeld mee te bakken of te koken. En dat is niet zonder reden.

Aan de drank met de felgroene kleur worden allerlei ‘magische’ eigenschappen toegeschreven. Het zou je huid verjongen, de bloeddruk verlagen, je concentratie verbeteren en je helpen bij het verbranden van calorieën. Of het waar is? Wij vinden de mildzoete smaak van matcha in ieder geval gewoon heel lekker.

Hoe bereid je matcha?

Het bereiden van matcha is precisiewerk. Japanse theemeesters wijden vaak hun hele leven aan de edele kunst van het maken van deze drank! Om je toch zo goed mogelijk te laten zien hoe je de perfecte kop maakt, vind je hieronder een korte foto-instructie in vijf stappen. Maar ook wij zijn nog lang niet volleerd.

1. Doe 1 volle theelepe of 2 volle chashaku (bamboe lepels) matcha, al dan niet gezeefd, in een chawan (matchakom).

2. Gebruik ongeveer 150ml gefilterd water op 70 tot 80 ºC, afhankelijk van de kwaliteit matcha. Hoe beter je matcha, hoe lager de temperatuur.

3. Klop kleine belletjes schuim in de thee door met een bamboe klopper 8- of W-vormige bewegingen te maken.

4. Zorg voor een dikke laag kleine schuimbelletjes. Je kunt het vast beter dan dit! Laat de klopper drogen op een chasen-oki.

5. Ruik, proef en deel!

Een kopje gezonde thee?

Of Matcha gezond is, is nog niet wetenschappelijk bewezen. Wel krijg je aanzienlijk meer cafeïne (soms ook onterecht theïne genoemd) binnen, omdat je de gemalen theebladeren ook daadwerkelijk opdrinkt. Cafeïne werkt opwekkend. Het zit zelfs in veel medicijnen om bijvoorbeeld hoofdpijn te verlichten, omdat het je bloedvaten opent.

Gerelateerde producten uit dit artikel:

Of ga in één keer all the way….