Wat is Pu-Erh thee en waar moet je op letten als je Pu-Erh wilt kopen?

Geplaatst op 15 september 2020 in Productvergelijkers

Pu-Erh (ook geschreven als pu-er, puerh of pu’er) is een gefermenteerde thee die oorspronkelijk uit China komt. De meeste Pu-Erhs komt uit het gebied rond de stad Pu’er in de provincie Yunnan. In tegenstelling tot geoxideerde theesoorten (zoals zwarte thee) zijn de bladeren voor Pu-Erh thee zorgvuldig gefermenteerd met behulp van bacteriën, wat de thee een karakteristieke, aardse smaak geeft.

Waarom Pu-Erh dark tea heet

Omdat Pu-Erh thee tegelijkertijd fermenteert en oxideert (bruin wordt), wordt de thee in China ‘zwarte thee’ genoemd. Dat is iets anders dan zwarte thee in het Nederlands, want zwarte thee heet in China ‘rode thee’ vanwege de kleur in het kopje. Voor Pu-Erhs gebruiken we daarom de Engelse categorisering ‘dark tea’.


Twee stijlen Pu-Erh: shēng & shóu

Shēng (生) betekent rauw in het Mandarijn en verwijst naar het traditionele, lange productieproces waarbij de thee langzaam rijpt. Koop je een shēng Pu-Erh, dan moet je ervoor zorgen dat je de thee onder de juiste, licht vochtige omstandigheden bewaart. Zo geef je de thee de kans om door de jaren heen optimaal te rijpen. De regio en het productiejaar staan meestal op de verpakking vermeld. Sommige Pu-Erhs kunnen wel decennia door rijpen!

Shóu (熟) staat voor rijp of gerijpt. Shóu Pu-Erhs worden gemaakt met een versnelde, moderne techniek en zijn al helemaal gerijpt als ze in de winkel liggen. Het voordeel daarvan is dat de kwaliteit lang hetzelfde blijft als je de thee luchtdicht bewaart. Je kunt deze thee zelf verder laten rijpen, maar meestal maakt het de smaak niet veel complexer, zoals bij een rauwe Pu-Erh.

Verpakking: geperst of liever losse bladeren?

Veel Pu-Erhs zijn geperst tot een soort koek (‘cake’) en daarna in dun ademend papier gewikkeld. Dat is een traditionele manier om de thee te kunnen bewaren. Je breekt telkens een stukje vak de koek af met een priem.

Sommige Pu-Erhs kun je als losse bladthee kopen. Dat wordt vaak gedaan om het fermentatieproces te kunnen versnellen. Het voordeel is dat je bij losse Pu Erh geen priem hoeft te gebruiken voordat je de thee gaat zetten. Zo houd je de bladeren ook mooi intact.

Waarom weegt mijn Pu Erh cake 357 gram?

Pu Erh wordt sinds het begin van de Qing Dynastie (清朝 1644-1912) al in stapels van zeven cakes verpakt en verkocht. Elke cake woog 7 Liang (357 gram). Verpakt en vervoerd per 7 stuks in een bamboe tong, woog de thee in totaal 49 Liang. Waarschijnlijk waren deze getallen makkelijk te gebruiken bij het belastingstelsel van die tijd en wordt dat tegenwoordig nog steeds gehandhaafd.

Het QS-logo staat voor ‘quality and safety’

Let hier op als je Pu-Erh koopt

Je hebt nu geleerd dat er twee stijlen Pu-Erh thee worden gemaakt: rauwe en gerijpte. Een voorgerijpte Pu-Erh is vaak iets goedkoper, maar hoeft geen minder goede kwaliteit te zijn. Vaak zijn gerijpte (shóu) Pu-Erhs heel geschikt als je eens een keer een gefermenteerde thee wilt uitproberen.

Misschien valt je ook op dat er op sommige Pu-Erhs veel labels staan. Een daarvan is een blauwe Q met een witte S erin. Dat is het keurmerk van de Chinese voedsel- en warenautoriteit, gecombineerd met een uniek nummer van elke fabrikant. Om vervalste Pu-Erh tegen te gaan maken veel fabrikanten gebruik van nèi fēi (内飞 of 內飛). Dat zijn kleine labels die de fabrikant tijdens het persen aan de theecake toevoegt. Op deze labels staan meestal meer details over de fabrikant en het merk.

Producten uit dit artikel: