Filterkoffie is bezig aan een comeback. Waar sommigen bij koffie uit een filter steevast herinnerd worden aan het opnieuw opgewarmde brouwsel van oma, ziet een nieuwe generatie de voordelen van deze zetmethode in. En geeft er een eigen draai aan.
De voordelen van filterkoffie
Is filterkoffie gezond? Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
Tot zo ver het medische gedeelte. Andere voordelen van filterkoffie zijn dat je eindeloos kunt variëren met verschillende soorten bonen en dat je weinig tijd kwijt zult zijn aan het opnieuw instellen van je molen. Bovendien geeft het weinig afval – het gebruikte filter kan gewoon in de tuin, tomatenplanten en aardbeien zijn gek op koffiedik – en kun je vanwege de zachte, verfijnde smaak de meeste verschillen in smaaktonen proeven.
Filterkoffie is, in het kort:
- Gezond: verzadigde vetten blijven achter in het filter;
- Snel: nooit meer je molen of espressomachine opnieuw afstellen bij een nieuwe koffiesoort.
- Rijk van smaak: je kunt eindeloos variëren met verschillende single origin koffiebonen.
Third wave coffee
Dankzij Third Wave Coffee werd ‘pour over coffee’, zoals filterkoffie in het Engels wordt genoemd, weer op de kaart gezet. Met een stijlvolle koffiemakers als de Chemex of Hario V60 bracht deze generatie de zetmethode weer onder de aandacht.
De huidige periode die ons koffiedrinken beïnvloedt wordt Third Wave Coffee, ook wel de derde koffiegolf, genoemd. Daarin is de smaak en herkomst van de bonen erg belangrijk, net als bij bijvoorbeeld wijn. Maar het gaat niet alleen om het eindproduct. Bij Third Wave Coffee is het de bedoeling dat alle productiestadia verbeterd worden. Niet alleen de smaak, maar ook de planten zelf, de vaardigheden van de koffieboeren en de koffiehandel.
En First and Second Wave Coffee? De First Wave Coffee komt niet geheel toevallig uit Italië. Sinds eind 19e eeuw werd Italiaanse koffie wereldwijd populair en leerde een grote groep mensen espresso’s en cappuccino’s kenne. Second Wave zijn de espressobars die voortborduurden op deze traditie, en door middel van eigen blends en nieuwe koffiestijlen (‘frappuccino’) soms uitgroeiden tot grote ketens. Starbucks is hiervan de bekendste.
Drip coffee, pour over of filter coffee?
Door Third Wave Coffee zijn niet alleen nieuwe zetmethodes bekend geworden onder een groot publiek, ook is het koffiejargon (zeker in het Engels) behoorlijk veranderd. Met onderstaande begrippenlijst weet je waar die hippe barista het over heeft en kun je meelullen!
Drip coffee noun [ C or U ] • /ˈdrɪp ˌkɒf.i/
Drip coffee heeft langer doorgelopen, bijvoorbeeld een cold brew koffie die gezet is met ijsklontjes. Het water druppelt dan langzaam door de gemalen bonen heen. Maar het kan ook een om het klassieke filtermodel gaan (een kegelvorm met een afgeronde punt). Zo’n klassiek ‘Mellita’ filter loopt door een houder met puntjes, waardoor het gaat druppelen. Filterkoffie uit een machine wordt ook wel eens drip coffee genoemd.
Pour over coffee noun [ C or U ] • /ˈpɔːrˌəʊ.vər ˌkɒf.i/
Pour over coffee is koffie die met de hand is gezet door een volledig konisch filter. Je kunt zo zelf de temperatuur regelen en de hele kegelvorm zorgt voor een optimale extractie.
Filter coffee noun [ C or U ] • /ˈfɪl.tə ˌkɒf.i/
Met filter coffee wordt elke koffiesoort die door een papieren filter heen gaat bedoeld. Dat kan dus ook een Aeropress zijn.