Dit verhaal gaat over een vaak vergeten probleem in de handel: hoe verwarring over kwaliteit een middel is om de prijs op te drijven. Waar moet je op letten als je thee wilt kopen voor een goede prijs? #theeterminologie
Het probleem is helaas niet nieuw en komt in bijna elke industrie voor: verwarring over terminologie bij de koper maakt het voor handelaren makkelijk om een hogere prijs te vragen voor een product van lage kwaliteit. Het gebeurt in de kledingindustrie, cosmetica, detailhandel… en dus ook in de theewereld.
Kennis over kwaliteitsstandaarden helpt kopers om te bepalen wat zij willen betalen voor hun thee. Een goed geïnformeerd persoon telt voor twee! Tea for two dus. Hieronder vind je een korte introductie over kwaliteitsstandaarden die je kunnen helpen om tot de juiste thee te komen.
Blends en melanges
De meeste thee en koffie uit de supermarkt wordt gemelangeerd. Dat heeft als voordeel dat de kwaliteit altijd min of meer hetzelfde is. Als de master blender goed oplet tenminste. Meestal blijven de hoofdbestanddelen hetzelfde, maar varieert een klein deel om voor de verschillen in oogst te kunnen compenseren.
Wat ook voorkomt is het compenseren met andere categorieën thee. Een nadeel aan het kopen van blends is dus dat er gesjoemeld kan zijn met slechte kwaliteit.
Single origin, single estate, single batch
Een single origine theesoort is in zijn geheel afkomstig uit één land of één regio. Nog specifieker zijn de aanduidingen ‘single estate’ (afkomstig van één plantage) of ‘single batch’ wat staat voor één specifieke plukdag van één veld. Meestal staat de plukdag ook bij zo’n theesoort vermeld, beginnend bij 1 op de eerste plukdag van het kalenderjaar. 10/2020 betekent dan de tiende plukdag van 2020, die bijvoorbeeld op 3 mei 2020 viel.
Over het algemeen worden dit soort termen als zeer betrouwbaar gezien, omdat ze de koper meer vertellen over de exacte herkomst en andere parameters van de thee die goed te traceren zijn.
Tea leaf grading
Traditioneel worden (meestal zwarte) theebladeren voor de export gekeurd naar grootte en vorm van het blad, smaak en de kleur in het kopje. De laagste kwaliteit heet D, wat staat voor Dust (stof). Een thee in de hoogste kwaliteitscategorie heeft de aanduiding FTGFOP1, Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1st grade. Meer over deze kwaliteitsaanduidingen lees je hier.
Regionale verschillen
Veel landen met een theetraditie die al bestond voor de globaliserende wereldhandel gebruiken het tea leaf grading systeem niet of alleen voor de export.
Zo worden in Japan tegenwoordig soms sterren toegekend aan thee, maar zeggen de stijl en de naam van de thee eigenlijk meer: een lagere kwaliteit thee heet meestal bancha, terwijl de hoge kwaliteiten sencha, gyokuro en matcha zijn. Maar ook daarin heb je onderling verschillen. Een single estate of het benoemen van de batch is in Japan zeldzaam: de meeste Japanse theesoorten zijn blends, ook die van hele hoge kwaliteit.