Maalgraad instellen | Evermore

De perfecte maalgraad instellen voor je koffiemolen

Koffie te zuur? Of te bitter? Grote kans dat het aan de maalstand van je koffiemolen ligt. Hier vind je een aantal tips om de ideale maalgraad in te stellen.

Espressomachine

De vuistregel voor het malen van koffie is: hoe grover de maalgraad hoe zuurder de koffie, hoe fijner hoe bitterder. Is de koffie uit de espressomachine te zuur? De oorzaak is vaak onderextractie. Dat betekent dat het koffiemaalsel te kort in contact is geweest met water. Ook kan het zijn dat de watertemperatuur van de machine te laag is.

Te zure koffie los je op door:

  1. een fijnere maalstand van je molen te kiezen;
  2. de watertoevoer langer door laten gaan; of
  3. de watertemperatuur te verhogen.

De ideale watertemperatuur voor het zetten van espresso’s is 92,3 ºC. Op sommige machines kun je zelf de temperatuur instellen, maar vaak moet een monteur dit voor je doen.

Hario Ceramic Slim | Evermore
Maal zelf je koffie met een Hario Slim Ceramic Coffee Mill (€35,-)

Ook bij het aanpassen van de watertoevoer moet je goed opletten. De perfecte extractietijd ligt tussen de 24 en 26 seconden, maar is erg afhankelijk van de maalgraad van je koffie. Zorg dat de extractie uit een dubbel piston in twee mooie curves verloopt (‘zwaluwstaartjes’). Als de straal gaat bibberen betekent dat dat er vooral nog water in het kopje belandt. Stop dan onmiddellijk de watertoevoer.

Evermore koffiekopjes Lousje Backx | Evermore

Kies voor verse bonen

Koffie is een versproduct. Vers gebrande koffie smaakt het beste tot 6 weken na de branddatum. Daarna gaat de koffie in smaak achteruit. Dit kan dus ook een oorzaak zijn van je minder lekkere koffie.

Geef een reactie