Waarom een goede koffiemolen belangrijker is dan een machine

Geplaatst op 14 augustus 2018 in Koffie

Je wilt jezelf verwennen met een perfecte kop koffie. Dus ga je na hoe je jouw koffie het liefste drinkt. Espresso, cappuccino, macchiato… Zulke koffies komen uit een glimmende machine! Logisch dat je die wilt hebben natuurlijk. Maar voor een perfecte kop koffie is het zelf malen van de bonen minstens zo belangrijk. In deze blogpost leggen we uit waarom.

Koffie is een versproduct

Vroeger hadden de meeste Nederlandse gezinnen een koffiemolen aan de muur hangen. De bonen kocht je van Douwe Egberts, want met hun puntenactie kon je sparen voor handige huishoudelijke producten. Later stapte bijna iedereen over op gemalen koffie en nog later op pads en cups, voor de snelheid. Zonde als je je bedenkt dat koffie een versproduct is!

Gebrande koffie blijft zes tot acht weken vers. Gemalen koffie maar een uur. Daarna neemt de smaak af. Dat betekent dus niet dat de koffie na een uur niet lekker meer is. De kwaliteit is dan niet meer zoals de brander heeft bedoeld.

Met de hand of elektrisch koffie malen?

Elektrische molens hebben het voordeel dat ze snel en betrouwbaar zijn en dat het malen je weinig moeite zal kosten. Let er wel op dat je een molen met maalschijven koopt, niet met ronddraaiende mesjes. Zulke koffiemalers verhitten de bonen, waardoor de smaak afneemt. Bovendien is de maling met mesjes nooit consistent: je zult altijd korrels van verschillende grootte blijven zien.

De nadelen van elektrisch malen zijn de ruimte die het apparaat inneemt, onderhoud en de milieuvervuilende productie van het apparaat. Zoals met elk (elektrisch) apparaat, zal een elektrische koffiemolen ruimte in beslag nemen in de keuken. Ook moeten de machines eens in de paar jaar onderhouden worden: de versleten maalschijven moeten vervangen worden en de techniek moet goed worden onderzocht.  Als laatste is de productie van een elektrische koffiemolen vervuilender dan machines zonder techniek. Voor de chips zijn schaarse edelmetalen nodig en de winning daarvan brengt veel schade toe aan mens en mileu.

Porlex Tall Koffiemolen

Evermore verkoopt op dit moment alleen handmolens. Alle molens hebben een capaciteit van maximaal vier kopjes (30 g) en met zo’n kleine hoeveelheid vinden wij het juist leuk om onze spieren even te laten werken. Bovendien hoef je niet in de buurt van een stopcontact te zijn, handig voor op reis!

We verkopen de molens in verschillende varianten en prijsklassen. Molens met slijtvaste roestvrijstalen konische maalschijven en een perfect uitgemeten draaisysteem zullen weinig van je spierkracht vragen. Of je gaat voor een koffiemolen met keramische maalschijven (slijten sneller) die makkelijk te verstellen zijn. Onze goedkoopste versie past op een jampot en heeft een grote capaciteit, maar is lastig vast te houden en moeilijk op maalgraad in te stellen.

Eerst een koffiemolen, dan een machine

Hoe mooi een koffiemachine ook is, vergeet niet dat een perfecte kop koffie voor het grootste deel wordt bepaald door de kwaliteit van de bonen. Wil je dus de ultieme bak serveren, begin dan met de aanschaf van een koffiemolen!

Koffiemolens uit onze webshop