Ondanks onrust in Darjeeling dit jaar toch een ‘First Flush’, en wat voor een!

Geplaatst op 12 juni 2018 in Thee

De Darjeeling First Flush van 2018 is waarschijnlijk een van de meest spectaculaire ooit in verband met de rust van de planten en de bijzonder gunstige weersomstandigheden van dit voorjaar. De rustperiode kregen de planten omdat theeplukkers het werk hadden neergelegd vanwege politieke onrust en protesten in de gelijknamige regio in Noord-Oost India.

Darjeeling verwilderde plantages na stakingen | Evermore

Overwoekerde theeplantages

Voor het eerst in veertig jaar was er geen theeveiling, maar inmiddels is de theeproductie hervat. Kenners noemen dit een van de beste oogsten ooit. Evermore heeft dit jaar een super kwaliteit biologische Darjeeling First Flush van onze leverancier: het Monteviot Tea Estate.

Wat is First Flush?

Een ‘flush’ is de periode waarin de theeplant nieuwe bladeren krijgt die dan geoogst worden. De eerste pluk Darjeeling (‘first flush’) opent het theeseizoen en valt altijd rond maart/april. Het is vergelijkbaar met Beaujolais Primeur of Hollandse Nieuwe. Niet altijd even hoog van kwaliteit, elk jaar weer een verrassing en een wedstrijd wie ‘hem als eerste heeft’. Ondanks een roerige periode in het beroemde theegebied pakte die verrassing dit jaar weer positief uit!

Zo’n 20% van de jaarlijkse theeproductie bestaat uit First Flush theesoorten, aldus de Indian Tea Association. De First Flush is dan ook de benaming voor de eerste oogstperiode, niet alleen de eerste ingevlogen pluk van de beroemde theetuinen.

Onafhankelijkheidsstrijd

Gewonde politieagent wordt door collega’s ondersteund. Bron: Reuters.

Vorig jaar was het lang onrustig in Darjeeling. Separatisten strijden om onafhankelijkheid die tussen juni en september 2017 tot een opstand leidde, waarbij meerdere doden vielen. Theeplukkers staakten, waardoor de planten snel verwilderden en de uiteindelijke theeproductie met 90 procent afnam.

De ruzie om het gebied is niet nieuw. Al meer dan tien jaar strijdt de Gorkha Janmukti Morcha (GJM) Partij voor een onafhankelijk Gorkhaland, waar al sinds begin 20e eeuw over wordt gesproken. De Gorkha (of Gurkha) zien Gorkhaland als een gebied zijn dat onder andere Darjeeling in de regio West Bengalen omhelst. Directe aanleiding voor de opstand was het besluit van de regering in mei 2017 om het Bengaals als verplicht schoolvak in te voeren. Dit werd door de GJM als vernedering beschouwd voor de regio, waar de meerderheid Nepalees spreekt.

Hoewel de maatregel snel werd teruggedraaid en Bengaals een keuzevak werd, verhevigden de protesten, waarop het leger werd ingeschakeld. Toen de politie op 15 juni 2017 bij een inval bij GJM wapens in beslag nam, werd door de GJM partij tot een algehele staking opgeroepen. Na onderhandelingen met de minister van Binnenlandse Zaken van West Bengalen werd de staking na 104 dagen op 27 september opgeheven.

Protesten Gorkhaland Darjeeling | Evermore

Protesten voor een onafhankelijk Gorkhaland. Bron: PTI/FIle Photo

Verbeterde smaak

De lange rustperiode vanwege de staking heeft de theeplanten de tijd gegeven om goed aan te sterken. Normaal gesproken wordt er in Darjeeling vijf keer per jaar geoogst, waarvan er in 2017 minstens twee niet door zijn gegaan. Het onkruid verwijderen en snoeien van de struiken moest dit jaar daarom extra snel gebeuren tijdens de winterse rustperiode. Door het vele onkruid en snoeigoed heeft de bodem een bijzonder rijke voeding gehad.

Zonnige winterdagen hebben de bladproductie versterkt en warme, vochtige luchtaanvoer volgde op een vijf maanden durende regenperiode. De vroege regenval heeft de planten wakker gemaakt en hun natuurlijke ritme hersteld, na een periode van twee jaar met onregelmatige weersomstandigheden.

De winter was dit jaar streng met temperaturen ver onder het gemiddelde. Samen met regen in januari zorgde dat voor optimale omstandigheden voor theeproductie in Darjeeling.

Darjeeling Monteviot smaakt dit jaar dan ook extra rijk. Zacht, met hints van asperges en versgemaaid gras en citrus met een lange, verfijnde nasmaak. Zet de thee niet zoals gewoonlijk op 95 graden, maar gebruik een mineraalarm water op 70 tot 80 graden.

Darjeeling First Flush Monteviot 2018 | Evermore

Prijs

Darjeeling First Flush is niet alleen bekend vanwege de smaak, maar ook vanwege de prijs. De eerste oogst is altijd erg duur omdat er nog weinig productie is en omdat theefanaten vaak dorstig zijn na de winterstop in Darjeeling. Dit jaar was dat niet anders en is de prijs door de extra lange schaarste erg gestegen. Wij hebben echter gesloten de thee te verkopen voor €9,- voor 50 gram. Dezelfde prijs als vorig jaar.

Bestel 50 gram Darjeeling First Flush Monteviot van Evermore online (€9,-).

P. S. Darjeeling kent vijf oogsten per jaar. Veel theedrinkers geloven dat de tweede pluk, in juni en begin juli de beste kwaliteit levert. We zijn dus enorm benieuwd hoe de second flush van 2018 gaat worden. Stay tuned!