Recept: Jasmijnparel Negroni

Geplaatst op 19 augustus 2019 in Thee

De negroni is een iconische Italiaanse cocktail. Volgens de overlevering zou graaf Camillo Negroni de mixdrank hebben uitgevonden in 1919 in Florence. Honderd jaar later maken we een friszoete versie met jasmijnthee: een theegroni.

Voor de ongeoefende cocktailmaker: het is een makkelijk recept met maar drie ingrediënten in gelijke hoeveelheden. Je hebt dus geen cocktailtools nodig en je hoeft niet te shaken. Helaas.

Is een Negroni voor de ongeoefende cocktaildrinker? In het algemeen niet, omdat het een sterke smaak heeft met veel bitters. De jasmijnthee geeft de cocktail een florale, zoete toets die hem veel toegankelijker maakt.

Twee Negroni’s met Jasmijnparels ter decoratie.

Jasmijn Theegroni

Voor genoeg gin met jasmijnsmaak voor twee theegroni’s:

Gin met jasmijn parels

Meng de parels bij de gin in een fles of pot en laat tenminste 4 uur trekken. Giet af door een zeef en bewaar de uitgerolde bladeren eventueel ter garnering.

Voor 1 Jasmijn Theegroni:

  • 30 ml jasmijngin
  • 30 ml Campari
  • 30 ml zoete/rode vermout (Martini)
  • ijsklontjes
  • biologische sinaasappelschil en/of jasmijn parels ter decoratie

Meng de jasmijngin, Campari en vermouth in een koud glas en vul aan met ijsklontjes. Daar hoef je niet zuinig mee te zijn, het is een sterk drankje. Neem één grote ijsklont of whiskystenen als je niet wilt dat de Negroni waterig wordt als het ijs smelt. Een jasmijn parel of ontrold theeblad in het glas maakt het helemaal af!

Voeg voor een extra twist een gedraaid stuk sinaasappelschil toe. Let erop dat je biologische sinaasappels koopt. Dit is de truc om een mooie sinaasappelkrul te krijgen:

Snijd reepjes in de schil met een schillenmesje. Pel de reepjes met je vingers van het vruchtvlees af, dan blijft de schil heel. Snijd overtollige witte stukken schil af en rol de sinaasappelschil tussen je vingers tot een spiraal. De schil blijft nu in een krulletje liggen. Je moet de reepjes op deze manier rollen zodat zo veel mogelijk etherische olie uit de schil vrij kan komen.