Wat kun je doen met koffiedik? 3 toepassingen voor hergebruik van koffieafval
Geplaatst op 17 februari 2020 in KoffieKoffieliefhebbers opgelet! Koffiedik is een voedingsrijke substantie die je in en om het huis best opnieuw kunt gebruiken. Het koffiedrab van je dagelijkse bakkie pleur hoeft vanaf nu niet meer bij het restafval dankzij de volgende tips. #zerowaste #maketastenotwaste
1. Planten bemesten
Koffie heeft een lichte zuurgraad en is daarom perfect voor zuurminnende planten. Bovendien bevat koffiedik veel kalium en fosfor waar een heleboel plantensoorten gek op zijn. Je kunt het vermengen met potgrond of in kleine beetjes direct bij de wortels strooien. De volgende planten worden blij van een beetje extra koffie als meststof:
- Azalea’s
- Berken
- Bosbessen
- Camelia’s (ook de theeplant is een camelia)
- Coniferen
- Heideplanten
- Hortensia’s
- Magnolia’s
- Rhododendrons
- Rozen
- Salie
- Sedums
- Tijm
- Tomaten
- Toverhazelaars (Hamamelis)
Let wel op dat je niet te veel koffiedik bij de planten gooit, want overdaad schaadt natuurlijk. Ook moet je oppassen met planten in potten. Koffiedik is een beetje zout, dat spoelt niet snel weg uit de pot.
Koffiedik kan verder prima op de composthoop, in een wormenvat of bij het GFT afval als dat in jouw gemeente apart wordt ingezameld.
2. Als scrub gebruiken
De vetten uit de koffie zorgen ervoor dat je huid niet uitdroogt. Wrijf dus gerust na het zetten van een kop koffie je handen in met het geurige restant. Je zult meteen merken dat je handen ook na afspoelen met water nog zacht en soepel aanvoelen.
Koffie wordt gezien als een wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes en om de algehele schoonheid te bevorderen. Het zou helpen tegen cellulitis (hiervoor kun je zelfs al koffieprut in een doosje kopen) en tegen futloos haar. De cafeïne uit het maalsel wordt via de huid opgenomen en stimuleert de haargroei. Het schijnt zelfs dat koffiedik helpt tegen wallen. Maar wij durfden het nog niet onder onze ogen te smeren!
Ook kun je zelf zeep maken waarin je koffiedik verwerkt. Dat kan met kant-en-klare verzeepte olie of door witte as uit de kachel in te koken. Dit proces heet logen en zorgt ervoor dat de olie die je toevoegt zal stollen. Hier vind je een stapsgewijze instructie om zeep helemaal zelf te maken met houtas.
Geen zin in experimenteergedoe? Wij zijn erg blij met de circulaire koffiezeep die we kochten bij Pettr Zeep.
3. Paddenstoelen kweken
Het koffiedik is al gesteriliseerd door het hete water en daarom is dit een perfecte voedingsbodem voor ‘goede schimmels’, zoals oesterzwammen.
Voor je eigen oesterzwamkwekerij kun je growkits kopen met instructies, maar je kunt ook makkelijk zelf met wat broed van de Pleurotus Ostreatus (ja, zo heten oesterzwammen dus in het Latijn) in een afsluitbare emmer of zak beginnen. Dat is zelfs een stuk goedkoper en je kunt er een hoge opbrengst mee behalen. Dat doe je zo.
- Steriliseer een afsluitbare emmer of zak met heet water. Zo voorkom je dat andere schimmels een kans maken.
- Maak een paar gaatjes van circa 1 cm in de emmer of zak en dek die af met ademend tape. Leukoplast werkt prima. Hiermee voorkom je dat vliegen hun larven in het broed leggen.
- Verdeel het broed in kleine stukjes en meng het met wat nat gebruikt koffiedik. Gebruik niet te veel, geef de schimmels de tijd om te groeien.
- Bewaar je kwekerij op kamertemperatuur. Er mag licht bijkomen, maar geen volle zon.
- Wanneer het kweeksel helemaal wit is geworden (van de schimmel), kun je een nieuw laagje toevoegen. Net zo lang totdat de emmer of zak vol is.
- Als er niet al kleine zwammetjes uit de gaatjes zijn gegroeid, kun je het proces activeren door het kweeksel een nachtje in de koelkast of op een andere koude plek te zetten. De schimmels krijgen dan stress en zullen paddenstoelen aan gaan maken.
- Als je hebt geoogst kun je eindeloos doorgaan! Start weer opnieuw met circa 20% van het beschimmelde koffiedik.
Blauwe schimmel? Geen paniek. Je broed is dan te droog geweest. Als je witte draden ziet zitten zal de oesterzwamschimmel er gewoon overheen groeien als je de prut weer nat maakt.
Stank? Dan heb je je kwekerij juist te nat gehouden. Voeg wat droog koffiemaalsel of bijvoorbeeld zaagsel toe. Als er zich na verloop van tijd geen nieuwe schimmel vormt, kun je het best opnieuw beginnen met nieuw broed. Het stinkende koffiedik kun je dan in kleine delen weer toe gaan voegen.