Video: Evermore bij de grootste koffietuin ter wereld

Geplaatst op 16 november 2018 in Koffie

In februari 2018 was Evermore bij Coffea Diversa, in Costa Rica. Eigenaar Fanny Garcia Brenes vertelt in deze video over de meer dan 600 unieke variëteiten die je in hun koffietuin kunt vinden, waaronder een aantal ‘vergeten koffiesoorten’ met bijzondere eigenschappen. Het is de grootste private koffiecollectie ter wereld.

De meeste koffieproducenten verbouwen maximaal twee soorten koffie (op plantages, monoculturen), maar bij Coffea Diversa in Costa Rica hebben ze wel 600 tot 700 soorten in hun bezit. Eigenaresse Fanny legt koffiebrander Ian in dit videoverslag uit waar je koffiebonen aan kunt herkennen: “Wanneer de plant grote bloesems heeft, worden de bonen ook groot. Er bestaat ook een verband tussen de grootte van het blad en de vorm van de boon.”

Bij de Duduka koffiesoort legt ze uit “deze soort is bijzonder om verschillende redenen. Hij heeft erg lange takken, waardoor de plant veel bessen produceert.” De plant wordt bovendien nooit ziek, wanneer de andere variëteiten om hem heen wel ziek worden. Daardoor kan hij volledig biologisch worden gekweekt. “Het is een hele sterke plant.”

Over gehypte koffiesoorten wil ze kwijt: “Iedereen wil tegenwoordig Geisha koffie, omdat dat in de mode is. Het is een unieke koffie, maar zeker niet de beste.” Vervolgens leidt ze ons rond over de kwekerij. De babykoffieplantjes staan keurig geordend onder een afdakje, beschermd tegen de felle zon. De bessen uit zaad opkweken is een bewerkelijk proces: “het duurt ongeveer een maand voordat de eerste blaadjes opkomen. Vervolgens kweken we de plantjes nog zes maanden op voordat ze de tuin in gaan.”

Liberica

Bij een plant met extreem grote bladeren staat ze stil. “Dit is de Liberica variëteit. Het is een van de grootste koffiesoorten, met zeer grote bonen en uitbundig geurende bloemen. Hierdoor hebben we besloten om thee te maken van de bloesems. Maar als je de bloemen oogst, krijg je natuurlijk geen bonen.”

Evermore verkoopt drie exclusieve soorten van Coffea Diversa in een luxe geschenkverpakking.