Blog

Zo wordt cafeïnevrije koffie gemaakt – zonder synthetische chemie

Geplaatst op 31 januari 2020 in Herkomstinformatie

Echt lekkere cafeïnevrije koffie, dat kan toch niet? Jawel. De tijd van smakeloze muffe bonen lijkt voorbij dankzij dit bijzondere proces om cafeïne uit koffie te onttrekken. Spoiler alert: er is alleen water, warmte en een beetje geduld bij nodig.

Theezakje of losse thee: wat is duurzamer?

Geplaatst op 12 november 2019 in Thee

Voor een (snelle) kop thee pakken de meeste Nederlanders een zakje. Maar, vroeg Evermore’s theeconnaisseur Lowik Pieters zich af, is zo’n theezakje niet veel belastender voor het milieu dan losse thee? Hij voerde een levenscyclusanalyse (LCA) uit om een antwoord te vinden.

Recept: Jasmijnparel Negroni

Geplaatst op 19 augustus 2019 in Thee

De negroni is een iconische Italiaanse cocktail. Volgens de overlevering zou graaf Camillo Negroni de mixdrank hebben uitgevonden in 1919 in Florence. Honderd jaar later maken we een friszoete versie met jasmijnthee: een theegroni.

Oolong: een bijzondere ‘drakenthee’

Geplaatst op 22 juni 2019 in Herkomstinformatie

Oolong is een half geoxideerde thee die een belangrijk onderdeel is van de Chinese theetraditie. De naam is afgeleid van het Chinese Wulong (烏龍), wat letterlijk ‘zwarte draak’ betekent. Het is een van de meest diverse theesoorten met een uitgesproken smaak, die zelfs na meerdere opschenkingen aanwezig blijft.

Waarom we meer filterkoffie moeten drinken

Geplaatst op 14 mei 2019 in Koffie

Filterkoffie is bezig aan een comeback. Waar sommigen bij koffie uit een filter steevast herinnerd worden aan het opnieuw opgewarmde brouwsel van oma, ziet een nieuwe generatie de voordelen van deze zetmethode in. En geeft er een eigen draai aan.

De perfecte maalgraad instellen voor je koffiemolen

Geplaatst op 31 maart 2019 in Handleidingen

Koffie te zuur? Of te bitter? Grote kans dat het aan de maalstand van je koffiemolen ligt. Hier vind je een aantal tips om de ideale maalstand in te stellen voor je koffiemolen.

Magic matcha in 5 stappen

Geplaatst op 16 maart 2019 in Handleidingen

Matcha, de groene poederthee die bekend is van de Japanse theeceremonie, wordt steeds populairder. Niet alleen om zo te drinken, maar ook om bijvoorbeeld mee te bakken of te koken. En dat is niet zonder reden.

Ethiopië: de bakermat van de koffie

Geplaatst op 15 januari 2019 in Koffie

Koffiebrander Ian was met collega-koffiebrander Lianne Bertens van Boon op bezoek in Ethiopië. In samenwerking met Nordic Approach bezochten ze onder meer de regio Sidamo in het zuiden van het land.

Hoe werkt cafeïne (theïne) in thee?

Geplaatst op 27 december 2018 in Thee

Misschien wist je het al: thee bevat ook cafeïne, dan soms theïne genoemd. Maar waarom krijg je van het drinken van thee meestal geen opdoffer? Dat komt omdat cafeïne in thee een hele andere werking heeft op het lichaam. Hoe het precies werkt, leggen we in dit artikel uit.

Video: Evermore bij de grootste koffietuin ter wereld

Geplaatst op 16 november 2018 in Koffie

In februari 2018 was Evermore bij Coffea Diversa, in Costa Rica. Eigenaar Fanny Garcia Brenes vertelt in deze video over de meer dan 600 unieke variëteiten die je in hun koffietuin kunt vinden, waaronder een aantal ‘vergeten koffiesoorten’ met bijzondere eigenschappen. Het is de grootste private koffiecollectie ter wereld.